Hoppa till huvudinnehåll

Efter misstankar i ett halvt år: Meraf Bahta friad från dopningsanklagelserna

Meraf Bahta vann EM-brons på 10 000 meter i Berlin.
Meraf Bahta vann EM-brons på 10 000 meter i Berlin. Meraf Bahta vann EM-brons på 10 000 meter i Berlin. Bild: EPA Meraf Bahta

Dopningsnämnden i Sverige har friat Meraf Bahta från dopningsanklagelser. Medel- och långdistanslöparen är fri att tävla och träna igen.

Det var i slutet av juli som Aftonbladet avslöjade att en svensk friidrottare har missat tre gånger under ett år i vistelserapporteringssystemet. Sedan dess har fallet Meraf Bahta varit under utredning.

I dag kom beskedet att dopingnämnden friar Bahta. Beslutet kan fortfarande överklagas inom tre veckor av dopingkommissionen i Sverige, det internationella friidrottsförbundet IAAF eller internationella andidopingorganisationen WADA.

– Det känns bra att hon nu är friad. Vi fortsätter att följa ärendet och ser vad som händer, säger svensk friidrotts generalsekreterare Stefan Olsson till SVT.

I somras vann Bahta EM-brons på 10 000 meter men efter det drog hon tillbaka sitt deltagande på 5 000 meter. Hon avstod även Sverigekampen.

 • Information om tilläggspension

  Tilläggspensionsbesked till hemadressen.

  Pensionsstiftelsen sänder ett tilläggspensionsbesked till alla som omfattas av tilläggspensionsskyddet. Beskedet postas senast den 30.11.2019 till hemadressen.

 • Novia startar unik utbildning i musikpedagogik i Jakobstad

  Ny utbildning som är unik på svenska i Finland.

  Yrkeshögskolan Novia kommer nästa år att erbjuda en högre yrkeshögskoleexamen i musikpedagogik i Jakobstad. Utbildningen är helt ny och den enda på svenska i Finland som ger högre YH-examen i musikpedagogik.

 • Skarvar och gråhägrar stoppar hamnplaner i Raumo

  Alla tillstånd var i skick, men nya fåglar uppenbarade sig.

  Alla tillstånd var i skick för att bygga en vägbank ut till ön Iso Järviluoto, där hamnen vill utvidga verksamheten. Då uppenbarade sig nya fåglar, bland annat skarvar, och NTM-centralen i Satakunta stoppade planerna

Läs också

Nyligen publicerat - Sport