Hoppa till huvudinnehåll

Kina hotar med "ospecificerade konsekvenser" och har gripit 13 kanadensare sedan Huaweichef greps i Kanada

Kina kräver att Huaweichef friges i Kanada
Kina kräver att Huaweichef friges i Kanada Bild: EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND Huawei,telecommunication technology

Kina har gripit 13 kanadensare sedan telecomjätten Huaweis finanschef Meng Wanzhou greps i Kanada i början av december på begäran av USA.

Varken Kanadas eller Kinas myndigheter erkänner någon direkt koppling mellan händelserna men den diplomatiska relationen mellan länderna är ansträngd.

Av de 13 kanadensare som gripits har 8 frigetts.

Bland de gripna finns ännu affärskonsulten Michael Spavor och exdiplomaten Michael Kovrig. De greps i Kina i december, anklagade för att ha skadat Kinas nationella säkerhet.

Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland har upprepade gånger begärt att de friges.

Affärsmannen Michael Spavor är fortsättningsvis anhållen i Kina
Michael Spavor är fortfarande anhållen i Kina Affärsmannen Michael Spavor är fortsättningsvis anhållen i Kina Bild: EPA-EFE/KCNA Huawei,affärsmän,Michael Spavor

Totalt finns det cirka 200 kanadensare anhållna i Kina som misstänks för olika brott. Den här siffran har enligt de kanadensiska myndigheterna inte förändrats märkbart.

Meng kan utlämnas till USA

Huaweis finanschef Meng befinner sig just nu i husarrest i Kanada i väntan på beslut om hon utlämnas till USA.

USA anklagar henne bland annat för bedrägeri - hon ska ha använt Huaweis dotterbolag Skycom för att kringgå USA:s sanktioner mot Iran.

Meng Wanzhou är som bäst i husarrest i Kanada i väntan på beslut om utlämning till USA
Meng Wanzhou är som bäst i husarrest i Kanada i väntan på beslut om utlämning till USA Meng Wanzhou är som bäst i husarrest i Kanada i väntan på beslut om utlämning till USA Bild: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV Huawei,Meng Wanzhou

De kinesiska myndigheterna misstänker USA för att använda Meng som en sorts gisslan för att utöva utpressning mot dem i handelssamtalen.

De hotar Kanada med ospecificerade konsekvenser om hon inte frisläpps.

USA varnar medborgare som reser till Kina

USA uppmanar amerikanska medborgare att vara försiktiga om de reser till Kina. Det här på grund av "godtycklig tillämpning av lokala lagar".

I varningen sägs att amerikanska medborgare kan förbjudas att lämna Kina utan att de får möjlighet att kontakta konsulatet eller veta vad de blivit anhållna för.