Hoppa till huvudinnehåll

ÖT: Bo Kronqvist tar paus från Nykarlebypolitiken på grund av sjukdom

Bo Kronqvist
Bo Kronqvist Bild: Yle/Roger Källman Bo Kronqvist

Bo Kronqvist (SFP) tar time out som ordförande för stadsfullmäktige i Nykarleby på grund av en hjärntumör, skriver Österbottens Tidning. Viceordförande Mikael Lindvall träder till i hans ställe.

För andra gången på ett drygt halvår lämnar stadsfullmäktiges ordförande i Nykarleby över ordförandeklubban av hälsoskäl.

Bo Kronqvist ska inom en snart framtid opereras på grund av en hjärntumör (extern länk bakom betalmur). Därför tar Kronqvist paus från förtroendeuppdragen i ett par månader.

Tumören uppdagades efter att Kronqvist tvingades stanna sin bil vid Sandåsen i Pedersöre strax före jul, eftersom han drabbades av ett epileptiskt anfall.

Kronqvist fördes med ambulans till Mellersta Österbottens centralsjukhus i Karleby, där han sövdes och genomgick en hjärnröntgen. Röntgenbilderna visade att Kronqvist har en tumör på hjärnan.

Drabbades av allvarlig blodförgiftning

På egen begäran flyttades Kronqvist från MÖCS till Vasa centralsjukhus dagen före julafton. Där drabbades han av en allvarlig blodförgiftning och svävade mellan liv och död i tre dygn.

Kronqvist är nu utskriven från sjukhuset i väntan på vidare undersökningar och operation som ska ske i Åbo.

- På basis av de prover som hittills tagits utgår jag från att mina prognoser är goda och tumören möjlig att operera bort, säger Kronqvist till Österbottens tidning.

I juli meddelande Elli Flén (SFP) att hon lämnar posten som stadsfullmäktiges ordförande i Nykarleby av hälsoskäl och Kronqvist tog över uppdraget.

Intressant uppdrag

Nu träder viceordförande Mikael Lindvall (SFP) till i hans ställe. Det hela kändes lite överrraskande säger han.

- Det kom hastigt på, men om man ställer upp som viceordförande så får man kalkylera med att det här kan hända, säger Lindvall.

Innan Flén steg av som fullmäktigeordförande var Lindvall andra viceordförande och nu är det alltså hans tur att leda fullmäktige.

- Vi har haft lite otur med sjukdomsfall, men så kan det gå. Det känns ändå intressant och spännande att leda fullmäktige.

- Vi har ett bra klimat och goda diskussionsmöjligheter i Nykarleby. Det här ska vi fixa, säger Mikael Lindvall.

Artikeln uppdaterades 5.1 med uppgifter om att Kronqvist tvingades stanna sin bil vid Sandåsen i Pedersöre. Tidigare uppgifter om att han körde i diket stämmer inte.

Läs också