Hoppa till huvudinnehåll

Parkeringshus vid Helsingfors-Vanda flygplats rivs - byggarbetet orsakar ändringar för bilar, bussar och fotgängare

En visualisering av den nya ingången till terminal 2 vid Helsingfors-Vanda flygplats.
Så ska den nya ingången vid terminal 2 se ut när den står klar. En visualisering av den nya ingången till terminal 2 vid Helsingfors-Vanda flygplats. Bild: Arkkitehtitoimisto ALA and Mir Helsingfors-Vanda flygplats

Utbyggnaden av terminal 2 och bygget av en ny huvudingång till Helsingfors-Vanda flygplats inleds med rivningen av parkeringshuset P1/P2. Huset stänger måndagen den 7 januari. Den som kommer med bil till flygplatsen uppmanas anlända i god tid.

Det 30 år gamla parkeringshuset närmast terminal 2 ska rivas för att göra plats för utbyggnaden. Utbyggnaden är en del av Finavias miljardsatsning med målet att förstärka Helsingfors-Vanda flygplats ställning som den ledande flygplatsen i Nordeuropa.

Från och med måndagen den 7 januari är P1/P2 stängt, och den som anländer med bil hänvisas till de andra parkeringshusen samt utomhusparkeringen P4.

Karta över trafikarrangemangen vid Helsingfors-Vanda flygplats, medan bygget pågår.
Trafikarrangemangen vid Helsingfors-Vanda flygplats från och med 7.1.2019. Karta över trafikarrangemangen vid Helsingfors-Vanda flygplats, medan bygget pågår. Bild: Finavia Karta,Helsingfors-Vanda flygplats

- Parkeringsplatserna räcker till också under bygget, eftersom vi förberett oss genom att öka kapaciteten, säger Jukka Isomäki, som ansvarar för flygplatsens Landside-tjänster, i ett pressmeddelande.

Parkeringshuset P5 har utökats med 3 000 nya parkeringsplatser och tiotals platser för elbilar.

För den som möter anländande resenärer eller har ett annat kortvarigt ärende på flygplatsen finns det snabbparkering i parkeringshuset P3.

Nästa år öppnar också en ny parkeringshall med plats för 2 000 fordon.

Bygget påverkar bussar och fotgängare

Medan bygget pågår är det inte längre möjligt att ta sig från parkeringshusen till terminalerna yttre vägen. Istället hänvisas resenärer till inomhusslussar. Mellan parkeringshallarna och terminalerna trafikerar också en gratis buss.

En visualisering av den förnyade huvudtrappan i terminal 2 vid helsingfors-vanda flygplats.
Huvudtrappan som går från ankomstterminalen upp till avgångsterminalen i terminal 2. En visualisering av den förnyade huvudtrappan i terminal 2 vid helsingfors-vanda flygplats. Bild: Arkkitehtitoimisto ALA Oy Helsingfors-Vanda flygplats

Den som ska från den ena terminalen till den andra måste gå den inre vägen.

Bygget påverkar också bussarna. HRT:s linjer 415, 415N, 561, 562N, 615 och 617 stannar enbart vid terminal 2. Hållplatsen vid terminal 1 tas ur bruk.

Finavia uppmanar alla resenärer att anlända till flygplatsen i god tid och kolla den senaste informationen på Finavias hemsida innan resan; förändringar i rutterna på området kan komma varje vecka.

Karta över Helsingfors-Vanda flygplats, där de existerande delarna, de nybyggda och de planerade delarna markerats med olika färger.
De grå delarna är befintliga delar, medan de ljusblåa är nya delar och de mörkblå planerade, inte ännu färdigställda delar. Karta över Helsingfors-Vanda flygplats, där de existerande delarna, de nybyggda och de planerade delarna markerats med olika färger. Bild: Finavia Karta,Helsingfors-Vanda flygplats

Enligt den nuvarande planen ska den nya ingången vid terminal 2 stå klar under år 2022. Också terminal 1 byggs ut, och en västflygel byggs som bäst. De väntas stå klara inom loppet av 2019.

Läs också