Hoppa till huvudinnehåll

Sökoperationen uppskjuten - ingen av de fyra har hittats

Helikopter på plats för att delta i sökandet efter alpinister i Nordnorge.
Helikopter på plats för att delta i sökandet efter alpinister i Nordnorge. Bild: AFP / Lehtikuva Norge

Den norska polisen utgår ifrån att de tre finländska männen och den svenska kvinnan har begravts i ett snöskred. Efter en två dagar lång sökoperation meddelade polisen att de inte längre tror att någon av de fyra är vid liv. Sökandet har skjutits upp och återupptas tidigast på måndag, givet att vädret tillåter det.

Vädret är fortsatt dåligt och faran för nya snöskred är stor i området. Polisen uppger att man kontinuerligt bedömer läget, men att det är möjligt att spaningarna kan fortsätta först efter helgen.

Detta har hänt

 • Den 2 januari beger sig tre finländska män, en svensk man och en svensk kvinna ut på Blåbärfjellet i Tamokdalen i Troms i Nordnorge. De tre finländska männen härstammar från Österbotten. Det är frågan om en Malaxbo som är född 1989 och en Dalsbruksbo som är född 1982 i Jakobstadstrakten. Den tredje mannen är en Vasabo som är född i Korsholm.
 • Toppen på Blåbärfjellet ligger på 1140 meters höjd.
 • Gruppen observerades senast på onsdag eftermiddag.
 • Den svenska mannen i gruppen larmade räddningstjänsten när han inte fick tag på sina vänner.
 • I samband med försvinnande har ett större snöskred ägt rum.
 • Sökinsatsen har pågått sedan onsdagseftermiddag. Men på grund av det dåliga vädret har man gång efter annan varit tvungna att avbryta sökandet.
 • På torsdagskväll tog mobilsignalerna slut. Fram tills igår kväll har polisen sökt efter mobilsignaler från området, men de eftersökningarna är nu avslutade.
 • Insatsen leds av de norska myndigheterna. De håller kontakt med Finlands ambassad.
 • Räddningsaktionen besår av personer från räddningstjänsten och frivilliga.
 • Räddningstjänsten hittar två lavinsändare i snömassorna
 • På fredag eftermiddag håller polisen presskonferens var de meddelar att räddningsinsatsen avbryts. Fokus ligger nu på att hitta de omkomna
 • Från räddningsinsats till sökoperation

  I ett tidigt skede befarade räddningstjänsten att personerna hade dragits med i ett stort snöskred på onsdag eftermiddag. På fredag tillkännagav polisen att man fått kontakt med två lavinsändare.

  - När vi nu har fått bekräftat att de har blivit tagna av ett snöskred räknar vi inte längre med att någon av de fyra överlevt, säger polisen Astrid Nilsen, på räddningstjänstens presskonferens.

  De män som misstänks ha omkommit kommer från Österbotten. Det är frågan om en Malaxbo som är född 1989 och en Dalsbruksbo som är född 1982 i Jakobstadstrakten. Den tredje mannen är en Vasabo som är född i Korsholm.

  Under presskonferensen meddelade räddningsverket att räddningsoperationen byter karaktär. Det är inte längre fråga om en räddningsoperation. Nu söker man efter omkomna.

  Det finns inte längre någon chans att personerna kan ha överlevt, säger överläkaren Mads Gilbert som också medverkade på presskonferensen.

  Polisen har konstaterat att de ligger djupt begravna. Det här betyder att en räddningsoperation knappast hade kunnat rädda personerna, även om de skulle ha kommit iväg tidigare.

  Det är enligt överläkaren Mads Gilbert frågan om minuter och inte timmar när man räddar personer som svepts med i laviner.

  På fredag eftermiddag försökte man flyga in tre sökhundsekipage till det aktuella området för spaningarna. Helikoptrarna tvingades vända tillbaka på grund av det dåliga vädret.

  NRK uppger att anhöriga till de saknade fick göra en flygning över lavinområdet under fredagen.

  Under förmiddagen och början av eftermiddagen flög helikoptrarna

  Under fredag förmiddag stod det klart att räddningsinsatsen kunde fortsätta. Vädret var klart och räddningstjänsten kunde göra flygningar över området. För att förenkla flygningarna hade polisen bett om ett flyguppehåll över området.

  De saknade alpinisternas bild parkerad i Tamokdalen.
  De försvunna alpinisternas bil parkerad i Tamokdalen. De saknade alpinisternas bild parkerad i Tamokdalen. Bild: AFP / Lehtikuva Norge,Nordnorge

  Vid 10-tiden rapporterade norska medier att tre helikoptrar fanns på plats och stod till förfogande.

  Efter att försvarets Bell-helikopter tagit bilder på området utvärderade räddningstjänsten åter möjligheten att lägga in manskap på sluttningarna.

  Med stöd från geologer och andra experter bestämdes att manskap inte kunde röra sig fritt på fjället. Lavinfaran var för stor.

  En militärhelikopter flyger över Blåbärfjellet.
  En militärhelikopter flyger över Blåbärsfjället En militärhelikopter flyger över Blåbärfjellet. Bild: AFP / Lehtikuva Norge

  Räddningsmanskapet röjde laviner under förmiddagen. Man ville möjliggöra fri rörlighet på fjället.

  Vädret var gott i stort sett hela dagen och det mest akuta problemet på eftermiddagen var mörkrets intrång.

  Strax före 14 lokal tid meddelade polisen att de fått kontakt med två lavinsändare. Sändarna låg nära varandra och var begravda i snömassor efter onsdagens lavin.

  Hoppa över Twitterpostning

  Källor: NRK, SVT, Troms politidistrikt, VG

  Läs också

  Nyligen publicerat - Utrikes