Hoppa till huvudinnehåll

Viktor tillreder sin mat på grillen tills strömavbrottet är över

Viktor Eriksson stor framför sitt hus, bredvid en eld där han lagar mat.
Viktor Eriksson stor framför sitt hus, bredvid en eld där han lagar mat. Bild: Owe Sjöblom / Ålands radio Stormen Aapeli

Tre dygn efter att stormen Aapeli dragit över Åland är över 5 000 hushåll ännu utan el. Saltvikaren Viktor Eriksson är en av de drabbade.

Enligt den senaste informationen från elbolagen så tar det till i början på nästa vecka innan alla stora ledningar är reparerade och det kan dröja upp till två veckor innan vissa lågspänningsledningar är reparerade.

En av dem som har varit utan el sedan stormen Aapeli drog in över Åland är Viktor Eriksson i Saltvik på norra Åland. Han har möjlighet att elda i öppen spis och kan på det sättet hålla lite värme i huset.

Träd över ledningen

Viktor Eriksson är den sista på elledningen, som går genom byn, och över ledningen ligger en stor gran.

- Det dröjer nog ett tag innan jag har el och nu gör jag det bästa av situationen, säger Eriksson.

Matlagning över öppen eld.
Eriksson tillräder maten över öppen eld tills strömmen är tillbaka. Matlagning över öppen eld. Bild: Owe Sjöblom / Ålands radio Stormen Aapeli

Lönn på taket

En gammal lönn som stod nära huset vittnar om de enorma krafter som stormen förde med sig, den knäcktes av 4-5 meter ovanför marken och landade delvis på taket till Erikssons hus.

- Men jag hade tur ändå, det är bara marginella skador som inte behöver åtgärdas omgående, säger Eriksson, som fick trädet bortlyft av en lyftkran igår.

Nu är det lite smått röjningsarbete som Viktor Eriksson ägnar sig åt, men granen över elledningen behöver professionella skogsarbetare ta hand om.

Viktor Erikssons hus blev skadat efter stormen Aapeli. Taket har blivit skadat och träd har fallit.
Viktor Erikssons hus blev skadat efter stormen Aapeli. Taket har blivit skadat och träd har fallit. Bild: Owe Sjöblom / Ålands radio Stormen Aapeli

Många sover framför spisen

Många av dem som fortfarande är strömlösa har bäddat på golvet i samma rum som det finns en spis som går att elda i och på det sättet kan man fortfarande bo hemma.

Samtliga kommuner på Åland har ordnat med någon form av nödinkvartering för dom som inte kan vara kvar i sina hem.
När det gäller eldistributionen så ska alla kommuncentra på Åland nu ha strömförsörjning och dit kan många invånare komma och värma sig, ladda telefoner och laga mat på olika platser.

Taket på huset blev skadat i stormen.
Taket skadades i stormen. Taket på huset blev skadat i stormen. Bild: Owe Sjöblom / Ålands radio Stormen Aapeli

Teletrafiken börjar smått fungera

Den fasta telefonin börjar i det närmaste vara reparerad fram till samtliga centraler, men fortfarande finns det störningar på många linjer. Mobiltäckningen på Åland är numera god och det är tack vare att man fått reservkraft till de flesta mobilstationer.

Text: Owe Sjöblom, Ålands Radio