Hoppa till huvudinnehåll

Dålig sophantering, presidentvalet, VM i fotboll och höjd pensionsålder - Svenska Yles Kerstin Kronvall summerar Rysslands 2018

En bild på Kerstin Kronvall tagen ute under vintern.
Svenska Yles Kerstin Kronvall. En bild på Kerstin Kronvall tagen ute under vintern. Bild: Privat

När jag nu har en chans vill jag börja med att önska alla läsare en god fortsättning på det här året, måtte 2019 bli ett år av leenden och trygghet!

En tillbakablick på år 2018 i Ryssland gör mig nästan andfådd, så mycket hände och så många människor delade med sig av sin syn på livet i olika intervjuer och samtal. Jag tänker emellertid koncentrera mig på fyra teman från förra året. De jag har valt är protesterna mot dålig sophantering, presidentvalet, VM i fotboll och den stegvisa höjningen av pensionsåldern.

Undermåligt skötta och överbelamrade avstjälpningsplatser har väckt missnöje runt om i Ryssland. Allvarligast blev läget i området kring Moskva i våras efter att nästan sextio barn fick förgiftningssymptom av utsläpp från en soptipp i den lilla staden Volokolamsk väster om Moskva.

Då den nyheten blev känd kom det fram att stora grupper protesterade och demonstrerade mot miljöfarliga soptippar i tiotals städer i trakten. Jag besökte en av dem, Kolomna söder om Moskva. Dit fördes det in hundratals sopbilslaster från Moskva efter att en stor soptipp i Moskva hade stängts utan att någon ersättande avfallsstation hade öppnats. I Kolomna stoppade invånarna bilarna genom att gå fram och tillbaka längs ett övergångsställe vid vägen till avstjälpningsplatsen. De var förtvivlande över utsläppen

Sopbilarna fortsatte surra fram men protesterna mattades av och försvann helt ur nyhetsflödet under sommaren. Det visade sig att många av dem som varit med nu hotades av fängelse för att ha ordnat demonstrationer utan tillstånd. Jag tror att det inte räcker till för att tysta människorna och president Putin lovade faktiskt under sin stora presskonferens i december se till att det byggs åtminstone 200 nya, moderna avfallsstationer i landet. Det är inte många i ett så enormt land som Ryssland, men det är kanske ett tecken på att någon bättring kan vara på väg.

Stödet för Putin dalar

I mars återvaldes Vladimir Vladimirovitj Putin som president. Valet saknade all dramatik och resultatet var kart långt före valdagen. Många ryssar uttryckte lättnad då valet var över, de ville ha stabilitet och lugn och räknade med att det var vad Putin skall ge dem. Nu hade de gett honom sin röst och slapp tänka på politik de närmaste sex åren.

Sedan dess har stödet för Putin rasat häftigt, men fortfarande är han den överlägset mest populära politikern i landet. All kritik Ryssland möter utomlands vänder Putin elegant till sin fördel genom att skapa en bild av att Ryssland är hotat och illa omtyckt i utlandet. Ingen vet hur länge en sådan taktik räcker till, särskilt nu då den impopulära höjningen av pensionsåldern genomförs.

Till den återkommer jag strax, men först vill jag ta upp årets stora ryska framgångssaga, nämligen VM i fotboll som spelades i elva ryska städer i somras. Själv hade jag glädjen att se just det här målet på stadion i Sankt Petersburg, det var Lionel Messi som gjorde det första målet i matchen mellan Argentina och Nigeria.

Arrangemangen löpte över all förväntan och till och med det ryska fotbollslaget spelade bättre än väntat och klarade sig ända till kvartsfinal där Kroatien vann över ryssarna. Kroatien spelade sedan till mångas överraskning i final mot Frankrike som vann världsmästerskapet. VM var en dyr historia för Ryssland men det var svårt att hitta någon i landet som skulle ha kritiserat den saken

Vi har förberett oss och det här har man gjort också i andra länder, vi är beredda och Putin håller på VM, sa Zinaida Arapova i Sankt Petersburg och Anna Zolotenova såg fördelar med fotbolls-VM.

De som kan främmande språk får umgås med fotbollsgästerna, det är bra både för vår stad och för landet.

Jag blev själv vittne till en sådan situation i ett tunnelbanetåg. Två män från något sydamerikanskt land försökte på engelska fråga råd av en ung rysk man som knappt alls talade engelska. Den unge mannen gjorde sitt yttersta för att hjälpa gästerna, han gjorde översättningar med hjälp av sin telefon och var synnerligen vänlig och tillmötesgående. En ung kvinna vid hans sida iakttog honom med stor beundran och de utländska gästerna var storförtjusta. Jag hade ju lätt kunnat gripa in och tolkat men jag ville inte förstöra den fina upplevelsen för någon av de inblandade.

Infantino och Putin skakar hand
Rysslands president Vladimir Putin. Infantino och Putin skakar hand Bild: /All Over Press FIFA:s fotbolls-VM 2018,fotboll,Gianni Infantino,Vladimir Putin

Oundviklig reform

Under fotbolls-VM kom också beskedet som sedan har irriterat väldigt många ryssar. Premiärminister Dmitrij Medvedev lät nämligen meddela att pensionsåldern ska höjas. Då kvinnorna nu går i pension som 55-åringar och männen vid 60, skulle framtiden innebära att kvinnorna skulle jobba till sextiotre och männen till 65. Protesterna lät inte vänta på sig. Det kändes som om alla var arga och till och med den letargiska ryska fackföreningsrörelsen lyfte huvudet och kritiserade beslutet. Jag talade en dag med Aleksandr Vysjegorodtsev från facket i Sankt Petersburg och Leningradområdet.

Efter ett par månader gick president Putin ut i ett halvtimmeslångt bandat tv-tal och förklarade att pensionsreformen var oundviklig. Han meddelade visserligen att eftersom kvinnorna i Ryssland behandlas med särskild ömhet ska deras pensionsålder inte vara 63 utan 60 i framtiden, men annars höll han fast vid att reformen är nödvändig.

Utgifterna för pensionerna är 20 miljarder rubel, eller cirka 260 miljoner euro, per dag, sa Putin, och jag misstänker att han överdrev en aning eftersom den summan skulle överstiga statsbudgetens socialutgifter med nästan det dubbla. Hur som helst genomförs förhöjningen stegvis och ännu vet ingen om den samtidigt leder till att stödet för Putin fortsätter att dala i samma takt.

En sak vågar jag förutspå då det gäller Ryssland och det kommande året: inte heller nu blir det tråkigt i det här landet.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes