Hoppa till huvudinnehåll

Drönare landade på sjukhusets helikopterplatta i Åbo – en fara för luftburna patienttransporter, anser polisen

Drönare med filmkamera filmar segelbåtar utanför Skifferholmen i Helsingfors.
Arkivbild. Drönare med filmkamera filmar segelbåtar utanför Skifferholmen i Helsingfors. Bild: Niklas Evers obemannad flygfarkost

Polisen utreder ett fall där en drönare landade på helikopterplattan på Åbo universitetscentralsjukhus tak. Enligt polisen utgör drönare som flyger på sjukhusområdet en fara för helikoptertransporterna till ÅUCS.

Polisen fick in en anmälan om att en drönare landat på helikopterplattan på torsdagen. Drönaren hade sedan fortsatt sin färd mot stadsdelen Nummisbacken.

Polisen påminner om att drönare måste hålla ett avstånd på 600 meter till helikopterplattor ifall man saknar tillstånd. Det är också förbjudet att flyga drönare vid och nära sjukhusområdet eftersom de äventyrar patientsäkerheten.

Åbo universitetscentralsjukhus.
Flera drönare har observerats vid ÅUCS under det senaste halvåret. Åbo universitetscentralsjukhus. Bild: Yle/Philip Stenkula Åbo,t-sairaala

Trots det har flera drönare observerats vid ÅUCS under det senaste halvåret.

- De drönare som observerats på sjukhusområdet utgör en fara för luftburna patienttransporter, påpekar polisen i ett utskick.

Polisen utreder fallet som brott mot luftfartslagen. Tips som berör fallet kan skickas till vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland