Hoppa till huvudinnehåll

Finlands partier och valmaskineri garderar sig mot manipulering – folkets tillit till systemet står på spel

Riksdagshuset i Helsingfors fotat rakt framifrån i kvällsljus.
Riksdagshuset i Helsingfors. Riksdagshuset i Helsingfors fotat rakt framifrån i kvällsljus. Bild: Mostphotos Riksdagshuset (Finland),Helsingfors

Vårens riksdagsval kryper närmare och förberedelserna är i full gång. Presidentval i andra länder har visat att manipulering via sociala medier är ett reellt hot, och här hemma vill man gardera sig så gott man kan.

Stämningen hos partierna och myndigheternas beredskap inför årets riksdagsval är klart annorlunda jämfört med tidigare val.

Insikten om nättrollens makt blev ett faktum efter presidentvalet i USA år 2016 eller senast år 2017, då den franska presidentkandidaten Emmanuel Macron blev utsatt för en massiv hackerkampanj.

- De senaste fyra åren har det blivit allt tydligare att sociala medier kan utnyttjas för att manipulera val, konstaterar justitieministeriets valdirektör Arto Jääskeläinen.

Så sent som på fredag läcktes en hundratals tyska politikers och offentliga personers uppgifter ut på Twitter.

Alla partier är bjudna på some-kurs

Nu informerar justitieministeriet i samarbete med många andra ministerier väljarna, valmyndigheterna och partierna om hot och möjligheter på sociala medier.

Bland annat ordnar justitieministeriet på tisdag ett seminarium om ämnet, och om ett par veckor en kurs för alla 19 registrerade partier om informationspåverkan och säkerhet.

En person sitter vid en dator.
I fredags läcktes hundratals tyska politikers och offentliga personers uppgifter på nätet. En person sitter vid en dator. Bild: SASCHA STEINBACH/EPA-EFE dataintrång

Riksdagspartierna erbjuds dessutom handledning av experter från justitieministeriet.

Syftet är att handleda i hur man känner igen falska nyheter, massutskickade meddelanden och hur man förhindrar manipuleringsförsök.

- Kandidaterna och partierna måste ha ordning på sin cybersäkerhet. Då de förmedlar budskap i medier och på sociala medier, ska de vara säkra på att deras medium är deras eget och inte kapas av någon annan, säger specialforskaren Antti Sillanpää vid statsrådets Säkerhetskommitté.

Det övergripande ändamålet för beredskapen är tilliten och dess bibehållande.

- Demokratin är grunden för vårt samhälle. Somliga kan skapa tvivel om huruvida systemet faktiskt fungerar, det är hotet här, säger Sillanpää.

Det här kunde hända till exempel i en situation där rösträkningen drar ut på tiden, och sociala medier plötsligt börjar användas för att sprida rykten eller till och med ifrågasätta valresultatet.

I en sådan situation ska man ha is i magen. Sillanpää påminner om att hur mycket det än stormar på sociala medier, så räknas varenda en röst. För hand.

- Justitieministeriet och dess företrädare har ordnat val på ett föredömligt sätt i 110 år. Vi vill försäkra oss om att medborgarna har fortsatt förtroende för valet, trots att det skulle käbblas på digitala plattformar.

De gröna och Samlingspartiet satsar på someutbildning

I de flesta partier är uppståndelser på sociala medier och beklagliga påverkningsförsök vardagsmat. Inför presidentvalet 2018 berättade både De grönas kandidat Pekka Haavisto och valmansföreningens Sauli Niinistö att deras kampanjers somekonton hade börjat följas av tusentals anonyma och antagligen förfalskade användare.

Presidentti Sauli Niinistö TV1:n studiossa presidenttitentti-ohjelmassa 15.01.2018. Presidentinvaalit 2018, presidenttipäivät televisiossa
President Niinistö under valkampanjen 2018. Presidentti Sauli Niinistö TV1:n studiossa presidenttitentti-ohjelmassa 15.01.2018. Presidentinvaalit 2018, presidenttipäivät televisiossa Bild: Derrick Frilund / Yle Presidentvalet i Finland 2018,val,Samlingspartiet,Sauli Niinistö,Finlands president

Enligt Samlingspartiets programchef Antti Vesala blir informationspåverkan allt viktigare att poängtera i utbildningen för riksdagskandidaterna.

- Det är självklart att den elektroniska miljön och sociala medier är allt viktigare och det måste man ta i beaktande på bred front.

Utgångsläget är att alla system och apparaters datasäkerhet är uppdaterad, säger Vesala.

Hos De gröna handleder man speciellt nya kandidater kring riskerna med falska nyheter och att bli föremål för informationskampanjer, säger partisekreterare Lasse Miettinen.

- Absolut lägger vi mer resurser på det. Sådana här fenomen har kommit för att stanna.

Det främsta verktyget är enligt Miettinen att förbereda sig på att reagera omedelbart på allt det som kampanjen kan bära med sig. Det andra: Mata inte trollen.

- Smutskastningskampanjer syftar också till att bli omtalade, och allt det matar trollen.

- Det centrala är att då någon försöker försvaga demokratin, så går vi inte med i den leken, säger Miettinen.

Twitters logo.
Twitters logo. Bild: PAVEL STARIKOV/vk.com/jessaerons/Mostphotos Twitter

Enligt Samlingspartiets Vesala och De grönas Miettinen har det inte synts till anonyma följare på kandidaternas konton, än så länge.

- Det här följer vi noga med, ifall något liknande skulle ske igen, säger Vesala och tillägger att det kanske finns färre anonyma användare nu då Twitter satsat lite mera resurser på att städa bort dom.

Sannfinländska kandidater har blivit avstängda från Facebook

Förutom Twitter har också Facebooks roll blivit större när det gäller att påverka val.

Sannfinländarnas politiska planerare Riikka Purra säger att partiets medlemmar och kandidater sedan tiden kring självständighetsdagen har blivit tillfälligt avstängda från Facebook.

- Vi har ett väldigt annorlunda perspektiv på hurdana parter som försöker påverka vår kampanj, i huvudsak är det Facebook, säger Purra.

Sammanlagt har tiotals konton stängts av, enligt henne.

Smarttelefon där inloggning till Facebook visas på skärmen. I bakgrunden en datorskärm där man ser texten Facebook.
Smarttelefon där inloggning till Facebook visas på skärmen. I bakgrunden en datorskärm där man ser texten Facebook. Bild: Mostphotos Facebook,sociala medier,smarttelefoner

- Det här har pågått i varierande grad hela tiden, men det har definitivt tilltagit nu och det riktar sig uttryckligen mot riksdagskandidater.

Sannfinländarna har medgett att de tar till hårda ord i sin politik, men enligt Purra är den gemensamma nämnaren här att avstängningarna inte är motiverade. Ett legitimt skäl skulle till exempel vara hatretorik, rasism eller något annat som bryter mot Facebooks regler.

- Orsakerna är ibland helt löjliga, det handlar inte om hatretorik. Till exempel kan man bli avstängd för att dela ordförandens (Jussi Halla-Aho) inlägg, säger Purra.

Facebook träffade Finlands partier

Riikka Purra lyfter också upp Facebooks möte med Finlands partier som ett exempel på Facebooks allt aktivare roll i val.

Facebooks representant i Stockholm träffade finländska partier på hösten efter riksdagsvalet i Sverige.

Samlingspartiets Antti Vesala och De grönas Lasse Miettinen bekräftar också det här.

- Mötets tema var tryggandet av den demokratiska processen. Det var ett bra och nyttigt möte, säger Miettinen.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets artikel Puolueet ja vaalikoneisto varautuvat someoperaatioihin – pelissä on luottamus järjestelmään av Tulikukka de Fresnes.