Hoppa till huvudinnehåll

Levande och självlysande alger skimrar nu i installation på Lux Helsinki - marinbiolog och konstnärer samarbetar

en självlysande alg som ser ut som ett blåskimrande litet hus mot svart bakgrund
Algen Alexandrium ostenfeldii en självlysande alg som ser ut som ett blåskimrande litet hus mot svart bakgrund Bild: Samuel Salminen/Fern Orchestra alger

Självlysande alger från Åland och Åbo Akademi ska lysa på Lux Helsinki. Algerna i huvudrollen i installationen Breath heter Alexandrum ostenfeldii och lever sitt både osynliga och synliga liv, här och där i Östersjön.

Med blotta ögat lär man inte riktigt se dem på havets botten, men postdoc-forskaren Conny Sjöqvist har som den forskare han är, studerat dem riktigt in på livet, genom sitt mikroskop.

Lysande installation

Det blir hur som helst en stor utmaning att hålla algerna lysande i installationen. Eventuellt måste de bytas ut om några dagar. Det är Sjöqvist helt förberedd på och kan byta ut dem med några timmars mellanrum om så behövs.

Rysligt giftig och mystisk

Förutom att algen är självlysande är den också väldigt giftig. Och den finns bara på vissa ställen:

självlysande alger som ser ut som en stjärnhimmel
självlysande alger som ser ut som en stjärnhimmel Bild: Samuel Salminen/Fern Orchestra alger

- Den är lite mystisk, säger Conny Sjöqvist med ett litet skratt. Så mystisk att forskarna ännu inte riktigt förstår den.

Algforskningen möter konsten

Postdoc-forskaren Conny Sjöqvist har gjort konstverket Breath i samarbete med ljuskonstnären Vespa Laine och ljudkonstnären Markus Heino.

Trion har samarbetat sedan i maj och det har lett till installation och en ståtligt skimrande liten bok med bilder av algen och med texter kring den och Östersjöns oroväckande tillstånd.

en alg som ser ut som en lysande blå stjärnhimmel mot svart
Alexandrium ostenfeldii en alg som ser ut som en lysande blå stjärnhimmel mot svart Bild: Samuel Salminen/Fern Orchestra Alexandrium ostenfeldii

Bilderna ser ut som stjärnbilder på svart trots att det är algerna som står för skimret. Fotografierna har tagits av Samuel Salminen.

Magisk upplevelse i augustimörker

- För att se algerna där de lever krävs ett nästan totalt mörker. De börjar synas ungefär en timme efter solnedgången.

Den bästa tiden är augusti då vattnet ännu är varmt. Då är blomningen som tätast.

- Då kan man se det här blåa skenet glittrande i havet. Det är en magisk upplevelse att vara där själv. Man ser varje fisk och litet djur som rör på sig som glittrande.

Mikroalger står för vartannat andetag en människa tar

Namnet på installationen, Breath, kommer av att mikroalger i haven producerar ungefär hälften av allt syre som finns på jorden, berättar Conny Sjöqvist.

En lysande alg i många färger. Ser ut som en uppskuren passionsfrukt
algen Alexandrium ostenfeldii En lysande alg i många färger. Ser ut som en uppskuren passionsfrukt Bild: Tore Lindholm alger

- Så för vartannat andetag får vi tacka mikroalgerna.

De är alltså extremt viktiga. Och de har också många andra viktiga funktioner för hela näringskedjan i havet.

Glädjen över algerna

Algforskaren Conny Sjöqvist hade inte en aning om att han och hans alger en gång skulle befinna sig mitt i ett konstverk. Ännu mindre kunde han föreställa sig hur stort det skulle bli. Inte heller hade han förstått hur vackra de egentligen är:

- Jag tror att jag också har hittat en ny dimension i mitt jobb. Jag har fått tillbaks en glädje som jag hade i början, säger han med ett skratt.

Ung man i blå skjorta håller upp en svart bok och står framför karta över skärgården
Conny Sjöqvist Ung man i blå skjorta håller upp en svart bok och står framför karta över skärgården Bild: Nilla Hansson/Yle sjökort

Läs också