Hoppa till huvudinnehåll

Nationalmuseets fasad blir en fristad för fjärilar under Lux Helsinki

Ljuskonstverket Shelter Seekers projiceras på Nationalmuseets fasad.
Nationalmuseets fasad blir den så kallade duken för verket Shelter Seekers. Ljuskonstverket Shelter Seekers projiceras på Nationalmuseets fasad. Bild: Ghiju Díaz de Léon Finlands nationalmuseum,Shelter Seekers

På Nationalmuseets fasad, närmare bestämt den fasad som finns på museets innergård, kan man under Lux Helsinki se verket Shelter Seekers.

Det är ett verk skapat av den mexikanska ljuskonstnären Ghiju Díaz de Léon tillsammans med Anabel Arteaga som gjort animationerna och Kristian Ekholm som står för musiken och ljudvärlden.

Ljuskonstverket Shelter Seekers projiceras på Nationalmuseets fasad.
Stillbild från verket Shelter Seekers. Ljuskonstverket Shelter Seekers projiceras på Nationalmuseets fasad. Bild: Ghiju Díaz de Léon Finlands nationalmuseum,Shelter Seekers

Verket Shelter Seekers är en så kallad video mapping eller projection mapping. Det betyder att man projicerar bilder på fasaden samtidigt som man också utnyttjar fasadens yta i berättelsen.

Den fascinerande monarkfjärilen

Shelter Seeker skildrar den utrotningshotade monarkfjärilens och dess resa från USA och Kanada mot Mexico. Fjärilen fungerar här som en slags metafor för teman som migration, klimatförändring och förlusten av naturens mångfald.

Närbild på Ghiju Díaz de Léon
Ghiju Díaz de Léon Närbild på Ghiju Díaz de Léon Bild: Yle / Johanna Grönqvist Närbild,Ghiju Díaz de Léon

Ghiju blev redan som barn fascinerad av fjärilar då hon besökte olika fristäder för fjärilar i Mexico. Det som gör den färgstarka monarkfjärilen (Danaus plexippus) speciell är att den emigrerar i grupp till Mexico där den övervintrar i träd.

Den här migrationen har länge fascinerat forskarna eftersom den tycks vara en nedärvd instinkt. Ingen fjäril gör nämligen resan tur och retur istället tar det fyra generationer för fjärilspopulationen att göra resan.

— Fjärilarna möter en massa hinder och motgångar under sin resa. De är känsliga för klimatförändringar och skogsavverkningar och vi människor måste förstå att skydda miljön för fjärilens fortbestånd.

Samtidigt är det klart att monarkfjärilen här också symboliserar den migration som pågår i världen och i synnerhet i Amerika.

Där fjärilarna gör resan från norr till söder finns det en massa människor i Mexico som vill göra resan norrut mot USA och Kanada.

— Gränser i naturen är helt annorlunda, man kan säga att naturen inte bryr sig om politiska gränser.

Matias Ojanen, Kristian Ekholm och Ghiju Díaz de Léon kollar in bilderna för ljuskonstverket.
Videotekniker Matias Ojanen tillsammans med Kristian Ekholm och Ghiju Díaz de Léon Matias Ojanen, Kristian Ekholm och Ghiju Díaz de Léon kollar in bilderna för ljuskonstverket. Bild: Yle / Johanna Grönqvist Närbild,Ghiju Díaz de Léon

Att fjärilarna flyger in till Mexico via Amistad-dammen i Rio Grande på gränsen mellan USA och Mexico ser Ghiju Díaz de Léon också som en intressant symbol. Amistad betyder nämligen vänskap på spanska.

— Nu är situationen vid den amerikanska och mexikanska gränsen inte längre lika vänlig men jag vill med det här verket också belysa hur man sett på gränsen mellan länderna tidigare.

En hoppfull berättelse

Att verket Shelter Seekers projiceras på Nationalmuseets fasad passar Díaz de Léon perfekt.

— Ett museum är ett slags skydd eller fristad för historien. Och jag sökte ett ställe för ”mina fjärilar” att få ett så kallat ”skydd” under Luxfestivalen, säger Ghiju Díaz de Léon med ett leende.

Kristian Ekholm och Ghiju Díaz de Léon står vid Nationalmuseet och tittar på fasaden.
Kristian Ekholm och Ghiju Díaz de Léon i Nationalmuseets park där verket kommer att visas. Kristian Ekholm och Ghiju Díaz de Léon står vid Nationalmuseet och tittar på fasaden. Bild: Yle / Johanna Grönqvist Finlands nationalmuseum,Ghiju Díaz de Léon

Kristian Ekholm står för musiken och ljudvärlden i Shelter Seekers och han uppskattar den gemensamma arbetsprocessen kring tematiken och estetiken. Även om tidsskillnaden på 8 timmar mellan Finland och Mexico varit en liten utmaning har de alla haft dagliga videomöten där de tillsammans utvecklat verket.

Musiken i verket beskriver Ekholm som narrativt med musikaliska inslag.

— Vi försöker berätta fjärilens resa och samtidigt vill vi att det skall bli en hoppfull berättelse. Att den här mörka januaritiden blir belyst av färg och ljud och för en stund höjer oss bort från den kalla årstiden.

Ljuskonstverket Shelter Seekers på Nationalmuseets fasad.
Stillbild från verket Shelter Seekers. Ljuskonstverket Shelter Seekers på Nationalmuseets fasad. Bild: Ghiju Díaz de Léon Finlands nationalmuseum,Shelter Seekers

Ghiju Díaz de Léon själv gillar tanken på att ljuskonstverket existerar endast under de fem dagar då Luxfestivalen pågår.

— Precis som fjärilens liv flyktigt är också det här verket här en kort stund för att sedan vara borta.

Luxfestivalen pågår mellan den 5 – 9.1. 2019

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje