Hoppa till huvudinnehåll

Nationellt nödläge för att få murbygge? Trump och demokraterna fortsätter stångas om gränssäkerheten

USAs president Donald Trump pekar.
USA:s president Donald Trump pekar. USAs president Donald Trump pekar. Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump,USA

Den femton dagar långa budgettvisten i USA fortsätter. USA:s president Donald Trump varnar med att delar av statsapparaten kan vara nerstängda i månader eller år om inte finansieringen för muren till Mexiko beviljas.

Varken Trump eller demokraterna, som nu har majoritet i representanthuset, backar i regeringsgrälet om finansieringsfrågor.

Eller, rättare sagt, i frågan om muren. Demokraterna vill inte sätta fem miljarder dollar på president Donald Trumps mur mot Mexiko.

Finansieringsfrågorna borde ha lösts på innan jul, men så blev det inte. I praktiken betyder det här att USA inte har pengar att sätta på sina statsanställda och kan inte betala ut någon lön.

Fredagens förhandlingar mellan Trump och demokraterna havererade återigen och det var missnöjda miner som lämnade mötet.

Enligt demokraternas ledare Chuck Schumer hotade Trump med att hålla statsapparaten stängd en längre tid, kanske till och med månader eller år.

Demokraten och representanthusets talman Nancy Pelosi anser att mötet mellan företrädarna för partiet och Vita huset "fientligt".

Nancy Pelosi, Steny Hoyer, Charles Scumer och Dick Durbin talar efter ett möte med president Donald Trump.
Nancy Pelosi, Steny Hoyer, Charles Scumer och Dick Durbin talar efter ett möte med president Donald Trump. Nancy Pelosi, Steny Hoyer, Charles Scumer och Dick Durbin talar efter ett möte med president Donald Trump. Bild: AFP / Lehtikuva Nancy Pelosi,Charles Schumer,Steny Hoyer,Dick Durbin

Nationellt nödläge?

Frågan om muren ligger nära Trumps hjärta och är ett av hans stora vallöften. Tidigare hade presidenten uppgett att Mexiko skulle betala för muren.

Demokraternas kommentarer om mötet gav upphov till att journalister efter mötet frågade Trump om han faktiskt hotat med att hålla delar av statsapparaten nedstängd i "år, om så krävs".

- Det sade jag, absolut. Jag tror inte jag kommer att göra det, men jag är färdig för det, svarade Trump.

Enligt presidenten är det inte frågan om en nedstängning.

- Jag är mycket stolt över det jag gör. Det här är inte en nedstängning. Jag gör vad som krävs för landet och dess säkerhet.

Presidenten fick också frågan om han funderat på att utlysa nationellt nödläge, vilket skulle ge honom större möjligheter att kringgå kongressen.

– Ja, det har jag. Och det kan jag göra om jag vill. Vi kan utlysa nationellt nödläge och bygga väldigt snabbt.

På sitt konto på Instagram lovar Trump att muren är på väg - i ett inlägg som förefaller vara inspirerat av den populära HBO-serien Game Of Thrones.

Skip Instagram post

Myndigheterna lider

Verksamheten vid flera myndigheter har drabbats av dödläget i regeringen och ingen kompromiss är i sikte.

I ett möte några veckor före jul sade Trump att han tar ansvaret om budgetbeslutet inte kan godkännas. Nu har tonläget ändrats igen.

- Ni kan kalla det Schumers, Pelosis eller Trumps nedstängning. Jag ser ingen skillnad. Det är bara ord, sade han till journalister efter fredagens möte med demokraterna.

Nedstängningen påverkar flera delar av den amerikanska regeringen och kan, om den fortsätter, göra det ytterligare.

För tillfället är verksamheten vid myndigheter som handlägger jord- och skogsbruksförvaltning, bostadsförvaltning och transporter drabbad. Rymdstyrelsen Nasa är också delvis stängd.

De statliga museerna är stängda i Washington DC när pengarna är slut. Några nationalparker drivs med frivilliga krafter, men de måste också stänga snart.

Inte en främmande situation

Den amerikanska regeringsapparaturen har också tidigare blivit tvungen att stänga ned delar av sin verksamhet.

Bakgrunden till det här ligger i en lag från 1870 som hindrar regeringen från att funktionera om inte en budget har godkänts.

Lagen tolkas ändå så att den bland annat inte gäller nödvändiga myndigheter inom nationell säkerhet, fängelser, lån, beskattning, vissa militära operationer, elproduktion och katastrofhjälp.

Under Reagans och Carters regeringar stängde regeringen ner tio gånger.

Under en stängning av den amerikanska regeringen delas federala arbetare in i "nödvändiga" och "icke-nödvändiga" kategorier.

Bland annat personer som arbetar inom transportsäkerheten bedöms som "icke-nödvändiga" vilket i sin tur kan leda till långa köer på flygfält. Även processen att ansöka om pass kan drabbas negativt.

Under nedstängningen under Bill Clintons tid blev drygt 200 000 ansökningar om pass aldrig behandlade. Också 30 000 visumansökningar blev obehandlade.

När den senaste nedstängningen av den amerikanska statsapparaten hotade fick före detta president Barack Obama komma med det allvarsamma beskedet att låneansökningar inte heller kommer skulle behandlas.

Enligt bedömningar av nedstängningarna av den amerikanska regeringsapparaten 1995 och 1996 kostade de regeringen drygt 1,25 miljarder dollar.

Källor: CBS, Washington Post, BBC, The Guardian

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes