Hoppa till huvudinnehåll

Norrena & Frantz: Bästisar, fiender eller främlingar - berätta om relationen till dina syskon!

Två kvinnor sitter vända mot varandra och pratar och gestkulerar
Två kvinnor sitter vända mot varandra och pratar och gestkulerar Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press syskon,syskonskap,relationer

Få saker känns så gåtfulla och fängslande för mig som syskonrelationer.

Jag har nämligen inga syskon själv, däremot har jag förmånen (?) att följa med hur syskonrelationer byggs upp på hemmaplan i och med mina tre barn.

Man slåss, man kramas, man tar varandra i försvar och man är innerligt avundsjuk på den andra. Jag antar att det här är helt normalt, men vad vet jag.

Är lillebror liten ännu vid 75?

Ännu intressantare är syskonrelationer i vuxen ålder.

Som barn är det ju svårare att komma ifrån syskonet eftersom man antagligen bor under samma tak (åtminstone en del av tiden).

Svartvit bild av familj, pappa mamma syster och bror ler mot kameran
Hä sitter syster och bror och håller god min. Svartvit bild av familj, pappa mamma syster och bror ler mot kameran Bild: ClassicStock / Alamy/All Over Press Familjeporträtt,familj,syskon

Men vad händer när man växer upp, eventuellt skapar nya hem med nya familjemedlemmar? Vad blir syskonets roll i ekvationen då?

Och vad händer med den ursprungliga syskonhierarkin i vuxen ålder? Är lillebror fortfarande lillebror fast han hunnit fylla 75? Sitter den roll man tilldelats som barn i också när man är vuxen? Är man för evigt den duktiga, den busiga eller den söta?

Bästisen man får vråla åt

I brist på egna syskon följer jag intresserat med hur det hela fungerar för mina bekanta.

Jag har vänner som verkligen är bästisar med sina syskon. De firar högtider, reser och festar ihop.

Andra är inte fullt lika tighta men ser det som en självklarhet att alltid ställa upp för syskonet. Relationen är stabil och kravlös, man behöver inte ringas regelbundet för att stärka den utan syskonet bara finns där.

Samtidigt vittnar en del vänner om att de sällan grälar så häftigt med någon som med sina syskon. Strunt i att båda närmar sig 40-årsstrecket, plötsligt står de och vrålar som två babianer precis som under en av "det är faktiskt min tur att hålla i fjärrkontrollen"-bataljerna från tidigt 1990-tal.

Jo, säger mina bekanta, det här är sådant man kan göra med ett syskon. För grälat har man alltid gjort. Och syskonet kommer alltid att finnas kvar ändå. Därför kan man slåss lite mellan varven.

Att säga upp bekantskapen - går det?

Jag har också vänner som aldrig nämner sina syskon alls. När jag frågar om syskonen kan det visa sig att de inte direkt är osams men de ser inte heller sig ha något gemensamt längre. Det räcker gott att ses någon gång om året och det är ingen dramatik kring det hela.

Så finns det de som helt sagt upp kontakten med sina syskon. De har mer eller mindre gjort slut. Men kan man ens göra det, undrar jag? Tenderar inte syskonet ändå dyka upp i något sammanhang?

Syskonlängtan

Jag kan inte påstå att jag någonsin skulle ha saknat ett syskon. Men jag undrar om inte den dagen kommer att komma.

Till exempel när mina föräldrar blir gamla och skröpliga och jag är den som ska finnas till hands. Då kunde det vara skönt med någon att dela ansvaret med.

Den dag jag själv är den gamla och skröpliga och mina barn och barnbarn inte orkar höra på mina historier om förritiden kunde det också vara fint att ha någon som delar mina minnen.

Men å andra sidan är det ju onödigt att sakna någonting man ändå aldrig kan få. Jag får nöja mig med att fascineras av andras syskonrelationer.

Två leende kvinnor framför ljus bakgrund
Två leende kvinnor framför ljus bakgrund Bild: Ilmari Fabritius Hannah Norrena,Eva Frantz,podcast

Relationspodden Norrena & Frantz inleder nu en andra säsong och i vårens första avsnitt ska vi tala om syskonrelationer.

Via formuläret nedan kan du berätta om hur din relation till dina syskon ser ut i dag.

Du är helt anonym och din berättelse kan komma att läsas upp i podcasten och publiceras i redigerad form här på webbsidan.

Hurdan är din relation till dina syskon?

Avsnittet om syskon publiceras på Yle Arenan lördagen den 12 januari.

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP