Hoppa till huvudinnehåll

Pärmäkoski steg upp till trea i Tour de Ski – siktar på att åka moget i sista klättringen: ”Kan inte köra på som tidigare år”

Krista Pärmäkoski.
Krista Pärmäkoski. Krista Pärmäkoski. Bild: Lehtikuva Krista Pärmäkoski

Krista Pärmäkoski förbättrade sina aktier inför den sista avgörande stigningen i Tour de Ski. Lördagens masstart resulterade i en fjärde plats för finländaren – men Pärmäkoski knep viktiga bonussekunder och förlorade med endast tolv sekunder till Ingvild Flugstad Östberg.

Krista Pärmäkoski har nu ett jätteläge att knipa en pallplacering i Tour de Ski. Det efter att finländskan stått för en stabil insats i Val di Fiemme på lördagen.

Segerkampen börjar däremot redan kännas avgjord. Ingvild Flugstad Östberg var i en klass för sig också på lördagens masstart med klassisk teknik – norskan knep förstaplatsen både i bonussprinten under loppet och tävlingssegern med tio sekunders marginal ner till ryskan Natalia Nepriajeva.

Krista Pärmäkoski slutade fyra, dryga tolv sekunder bakom Östberg och knappt två sekunder efter trean Anastasia Sedova. Pärmäkoski knep ändå tredjeplatsen bakom Östberg och Julia Belorukova i bonussprinten och förbättrade sina ställningar i totalsammandraget.

Belorukova, som låg före Pärmäkoski ännu före dagens tävling, kom nämligen i mål hela 27 sekunder efter finländskan och USA:s Jessica Diggins hade en riktigt svår dag i den italienska terrängen.

"Helt okej"

Pärmäkoski ligger nu på tredje plats i Tour de Ski-sammandraget, två minuter och 13 sekunder efter ettan Östberg. Avståndet upp till tvåan Nepriajeva är en minut och 20 sekunder.

– En helt okej åkning av mig i dag, summerar Pärmäkoski efter tävlingen.

– Föret var sådant att det åt upp all valla, så mot slutet höll det inte riktigt lika pålitligt, fortsätter hon.

Trots att Pärmäkoski igen hade svårt att svara på tätens slutryck vill hon inte själv tala om att hon har problem med att avsluta tävlingar.

– Avståndet ner till femman växte ju ändå så jag skulle inte kalla min avslutning dålig. De som åkte före mig åkte bara väldigt hårt, men samtidigt lyckades jag hålla mig ganska nära dem, säger hon.

"Varit helt död mot slutet" – Mononen imponerade

Inför Tourens klimax på söndag ligger Pärmäkoski alltså relativt säkert på tredje plats. Frågan är alltså om hon tänker försöka jaga upp det stora avståndet till andraplatsen eller bara ta det säkra före det osäkra och spara på krafterna.

– Jag tänker åka taktiskt moget, säger Pärmäkoski.

– Tidigare år har jag öst på för fullt från start och sedan varit helt död mot slutet. Så tror jag inte att jag kan åka i år, tillägger hon.

Laura Mononen stod i sin tur för sin bästa insats under touren. Mononen höll hård fart genom hela loppet och korsade mållinjen exakt samtidigt som svenskan Moa Kristiansen Molander som nionde damer.

Anne Kyllönen meddelade strax innan masstarten att hon drabbats av feber och därmed avbryter touren.

Tour de Ski avslutas med klättringen upp för Alpe Cermis i Val di Fiemme på söndag.

Resultat, masstart 10 km klassiskt:

1. Ingvild Flugstad Östberg NOR 29.34,4
2. Natalia Nepriajeva RUS +10,0
3. Anastasija Sedova RUS +10,8
4. Krista Pärmäkoski FIN +12,5
5. Julia Belorukova RUS +39,7
6. Heidi Weng NOR +1.10,0
7. Jessica Diggins USA +1.19,3
8. Anamarija Lampic SLO +1.36,8
9. Mona Kristiansen Molander SWE +1.36,9
9. Laura Mononen FIN +1.36,9
--
Anne Kyllönen FIN DNS

Tour de Ski, damer (6/7):

1. Ingvild Flugstad Östberg NOR 1.55.16,2
2. Natalia Nepriajeva RUS +53,4
3. Krista Pärmäkoski FIN +2.13,1
4. Julia Belorukova RUS +2.27,4
5. Anastasija Sedova RUS +3.03,6
6. Jessica Diggins USA +3.07,9
--
17. Laura Mononen FIN +8.34,2

Läs också