Hoppa till huvudinnehåll

Svensk lavinexpert: "Ska man vänta på fjällräddningen blir det ofta för sent"

Mattias Tarestad älskar skidåkning och gör lavinprognoser för svenska fjällen.
Mattias Tarestad älskar skidåkning och gör lavinprognoser för svenska fjällen. Mattias Tarestad älskar skidåkning och gör lavinprognoser för svenska fjällen. Bild: Mattias Tarestad lavin,snöskred,väderprognos,Mattias Tarestad, l

Om man ska röra sig i områden med lavinfara måste man vara mentalt förberedd på att man kan hamna i en lavin, säger Mattias Tarestad som är lavinexpert och gör lavinprognoser för Naturvårdsverket i Sverige.

– Det finns tydlig statistik. Man har ungefär 15 till 18 minuter på sig. Vid 18 minuter kommer en drastisk vändning och efter 35 minuter har två tredjedelar av dem som hamnat i en lavin omkommit.

Det finns undantag där folk klarat sig lång tid under snön. Men då har de varit klädda så att de har kunnat undvika hypotermi och också råkat hamna i en luftficka.

Varning för lavin
Lavinfara i Lappland. Varning för lavin Bild: Yle lavinfara

Betydande lavinfara just nu

I svenska fjällen råder som bäst betydande lavinfara. På den femgradiga skala som används så ligger risken nu på den tredje nivån. Det är inget ovanligt för den här tiden på året.

– Lavinfaran kan växla från dag för dag eller vara statiskt under en lång tid. Nu har vi haft ostadigt väder sedan jul, med kraftiga vindar och mycket nederbörd och temperaturväxlingar i de nordiska fjällen. Här finns alla ingredienser för laviner, säger Mattias Tarestad.

Ju brantare sluttning, desto större risk för laviner

– Som lavinterräng definieras alla sluttningar som är brantare än 30 grader. Det kan gälla offpist-terräng, snöskoterterräng och områden där man går på toppturer, säger Mattias Tarestad.

Ofta blir det lavinfara när snöfall kombineras med vind. Det händer ofta i fjällen. Vinden för snön till de sluttningar som ligger i lä.

Ibland binds den nya snön bra till den gamla snön, medan snön andra gånger inte alls fastnar. Då kan det uppstå naturliga laviner eller laviner som uppstår om området utsätts för extra belastning, till exempel av skidåkare.

Undvik branta sluttningar

Den grundläggande principen för att klara sig undan laviner är att hålla sig borta från branta sluttningar.

– Men många, liksom jag själv, tycker om att åka skidor eller skoter och vill söka sig till brantare sluttningar. Då är det en fråga om när det fungerar att göra det, säger Mattias Tarestad, som själv gör lavinprognoser för webbsidan lavinprognoser.se.

Läs lavinprognoserna

Ett av de enklaste knepen för att undgå laviner är att läsa lavinprognoserna. En lavinprognos bygger på två delar, dels en nulägesanalys och dels på väderleksprognosen.

Nulägesanalysen bygger på information som Naturvårdsverket får från personer som dagligen rör sig i fjällområdena, antingen på skidor eller med snöskoter. Information kommer från bland annat från skidanläggningar och guider. Rapporterna handlar om laviner och snömängder, vindar och temperaturer.

All informationen sammanställs varje eftermiddag och efter det hålls ett möte med en meteorolog, som ger det kommande dygnets väderprognos. Efter det ges lavinprognoserna.

Också Norge, Finland och Alperna har lavinprognoser på nätet.

Meteorolog Kenneth Holmlund berättar om vädret, Yle 1987
Meteorolog Kenneth Holmlund berättar om vädret, Yle 1987. Meteorolog Kenneth Holmlund berättar om vädret, Yle 1987 Bild: Yle kenneth holmlund

Måste vara förberedd på lavin

– Alla som gillar att vara i fjällen vintertid bör vara mentalt förberedda på att man kan hamna i en lavin. Laviner drabbar i stort sett bara dem som aktivt söker sig till terräng där laviner kan förekomma, säger Mattias Tarestad.

Vet man att det kan vara farligt, då inser man också att man måste ha en viss kunskap och förbereda sig på ett visst sätt.

Man måste samla på sig information, utöver att läsa lavinprognosen och ta reda på om det snöat och blåst de senaste dagarna.

Man bör lära sig känna igen lavinterräng och med hjälp av planering kan man välja att undvika de farligaste platserna.

Lavin i Schweiz
Lavin i Schweiz. Lavin i Schweiz lavin

– Om man åker offpist eller går på topptur bör man reducera risken genom att sprida ut sig över området. Då dras inte alla med i en eventuell lavin, utan de som klarat sig kan hjälpa den eller dem som dragits med.

Det är också viktigt att ha med sig sändare och mottagare och också spadar – och att man kan använda utrustningen, påpekar Mattias Tarestad.

– Eftersom tiden är knapp är det väldigt stressande om man hamnar i en situation där en lavin har dragit någon med sig.

Gå lavinutbildning

Mattias Tarestad rekommenderar att den som planerar att röra sig i områden med lavinfara går en lavinutbildning. Lavinkurser ordnas både i Sverige och Finland.

– Där lär man sig hur man ska känna igen lavinterräng, hur man mäter lutning på en brant, hur man förflytta sig på ett säkert sätt och hur man räddar någon som hamnat i en lavin.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle