Hoppa till huvudinnehåll

Uutissuomalainen: Nästan hälften av finländarna stöder tvångsvaccinering

Läkare vaccinerar patient i armen.
Läkare vaccinerar patient i armen. Bild: Mostphotos vaccin,vaccinering

Enligt Uutissuomalainens opinionsmätning skulle 43 procent av finländare stöda tvångsvaccinering.

Det största stödet för tvångsvaccineringen fanns bland personer över 45 år gamla. Över hälften av deltagarna i åldersgruppen stödde tvångsvaccinering.

En fjärdedel av personerna som deltagit i opinionsmätningen USU anser att personer som inte vaccinerar sina barn borde bestraffas med att få sitt barnbidrag eller sin rätt till dagvård annullerade.

En femtedel skulle uppmuntra till vaccinering genom att betala ut ekonomiska förmåner för dem som vaccinerar sig, bland annat med hjälp av ökat barnbidrag.

Opinionsmättningen gjordes på nätet i december och tusen deltagare presenterades med olika alternativ för hur de skulle se till att familjer vaccinerar sig mot sjukdomar som mässling.

Undersökningens felmarginal ligger på 3,1 procentenheter.

Källor: STT, Uutissuomalainen

Läs mera:

Vaccinmotståndet fortfarande starkt i Sydösterbotten – i Närpes hoppas man att mässlingsfallet ska öppna ögonen

Vaccintäckningen är inte tillräckligt hög, säger man på hälsovårdscentralen i Närpes. Nu ordnas allmänna vaccinationstillfällen för den som vill vaccinera sig mot mässling i kommunerna i Sydösterbotten.

Läs mera:

Vaccin mot mässling är inte farligt, men själva sjukdomen kan vara det - så bemöter experter sju påståenden från vaccinkritiker

Bland vaccinkritiker sägs bland annat att mässling är en ofarlig sjukdom som det är onödigt att vaccinera mot, och att själva vaccineringen kan vara ohälsosam. Nyhetsbyrån STT har låtit två specialister bemöta påståenden om mässling och MPR-vaccin.

Läs mera:

Omsorgsminister Annika Saarikkos djupa vädjan till Larsmo: Vaccinera era barn!

Det senaste fallet av mässling i Larsmo oroar såväl familje- och omsorgsminister Annika Saarikko som statsminister Juha Sipilä eftersom vaccinationsgraden där är så låg. De anser ändå inte att tvångsvaccinering är ett alternativ.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes