Hoppa till huvudinnehåll

Amos Rex gjorde en förlust på 2,5 miljoner euro – överträffade ändå förväntningarna

Amos Rexissä teamLabin näyttely
teamLab:s utställning på Amos Rex. Amos Rexissä teamLabin näyttely Bild: Henrietta Hassinen / Yle barnfamiljer,föräldrar-barn-förhållande,kultur,Amos Rex,museer,konstmuseer,teamLab,utställningar,konstutställningar,utställningslokaler,konst,ljuskonst,light art,Ljusföreställningar och ljuskonst

Öppningsutställningen på Amos Rex-museet i Glaspalatset i Helsingfors avslutades efter fyra månader på söndag kväll.

Utställningen, som bjöd på verk av konstnärsgruppen teamLab från Tokyo, blev en succé. Köerna ringlade runt Glaspalatset och somliga fick vänta i fyra timmar. Totalt drog utställningen en publik på 270 000 besökare.

Köerna har varit både glädjande och förfärande för Amos Rex museichef Kai Kartio.

- Framför allt är den principiella betydelsen den viktigaste. Det är en så härlig känsla, att det vi gör är så här betydelsefullt, säger Kartio.

- Men det har också en ekonomisk betydelse: Vi kommer att göra en avsevärt mindre förlust än vi hade budgeterat.

Trots tillströmningen av folk till öppningsutställningen gick Amos Rex enligt Kartio förra året ungefär 2,5 miljoner euro på förlust. Det är ändå drygt en halv miljon mindre än man hade väntat sig.

Museot 2 / Amos Rex / teamLab / lasipalatsi  20.10.2018
Somliga fick köa fyra timmar till Amos Rex. Museot 2 / Amos Rex / teamLab / lasipalatsi 20.10.2018 Bild: Jouni immonen / Yle museer

- Drivandet av ett museum är på så sätt en säregen affärsverksamhet, att det är mycket svårt, praktiskt taget omöjligt, att visa upp ett positivt resultat, säger Kartio.

Orsaken till förlusten är enkel: fasta kostnader, alltså fastigheten och personalen. Biljettintäkterna täcker inte de kostnaderna, oavsett hur många besökare som hittar till museet. Besökare under 18 år går in gratis, och många av besökarna har också använt sig av det populära museikortet.

- Hälften av de betalande kunderna använder museikortet, vilket är toppen, men ersättningen till oss för museikortet är långtifrån fullt pris.

Kartio säger att biljettintäkterna trots allt har en enorm inverkan, som syns i form av en klart mindre förlust.

För Kartio syns arbetets betydelse ändå på helt annat håll än i bokföringen.

- Det är en enormt härlig känsla att vi har skapat en sådan här upplevelse för människor, att det vi gör betyder så här mycket för våra besökare. Det är ju för det vi existerar, det är vårt syfte.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets Amos Rex teki 2,5 miljoonan euron tappion avajaisnäyttelyn suursuosiosta huolimatta – silti juuri se on suuri ilon aihe av Jari Strömberg.

Läs också