Hoppa till huvudinnehåll

På tv i dag: Tour de Ski kulminerar – Vem är snabbast upp för monsterbacken?

Dags för monsterbacken. Tour de Ski slutar med den traditionella klättringen uppför slalombacken Alpe Cermis. Mycket talar för norska segrar i både dam- och herrtävlingen. Krista Pärmäkoski inleder jaktstarten som trea.

Den sista etappen är 9 kilometer lång men det är den 3,5 km branta avslutningen som avgör.

Kl. 14.00 Damer 9 km, fristil (jaktstart)

Finland: Krista Pärmäkoski, Laura Mononen

Ingvild Flugstad Östberg har dominerat årets Tour de Ski. Den 28-åriga norskan har vunnit de tre senaste etapperna och leder med 53 sekunder före ryskan Natalija Nepriajeva.

Östberg har dessutom presterat allt bättre på den avslutande etappen de senaste åren. För tre år sedan förlorade hon med tre minuter mot täten – i fjol var hon fyra, bara 49 sekunder långsammare än Heidi Weng som var snabbast.

Nepriajeva var en och en halv minut långsammare än Östberg i fjol upp för Alpe Cermis. Men det bör påpekas att ryskan är i avsevärt starkare form i år än för ett år sedan.

Vinnaren Natalia Nepryajeva efter målgång.
Nepriajeva har kämpat bra hela Tour de Ski och ligger tvåa. Vinnaren Natalia Nepryajeva efter målgång. Bild: Lehtikuva / Martti Kainulainen Natalja Neprjajeva

Krista Pärmäkoski startar som trea, men avståndet till Ingvild Flugstad Östberg är två minuter och 13 sekunder. Däremot har hon bara 55 sekunder till godo på Jessica Diggins, som tidigare år varit snabbare än Pärmäkoski i monsterbacken.

– Heidi Weng avgjorde i fjol i samband med den första branten. Jag har kanske inlett för fort och kroknat mot slutet. Jag kanske byter taktik den här gången, sade Pärmäkoski i går.

Laura Mononen avancerade till 17:e plats i sammandraget tack vare sin fina insats i går. Fortsätter den trenden så kan hon plocka ytterligare placeringar under den sista etappen.

Kl. 15.45 Herrar 9 km, fristil (jaktstart)

Johannes Hösflot Kläbo har vunnit fyra av Tourens sex etapper. Historien talar för den unga norrmannen.

Tio av de senaste tolv herrvinnarna av Tour de Ski har toppat sammandraget inför den sista etappen.

Johannes Hösflot Kläbo firar seger.
Ser det ut så här om Kläbo vinner? Johannes Hösflot Kläbo firar seger. Bild: Gian Ehrenzeller / EPA-EFE / All Over Press Johannes Høsflot Klæbo

Kläbo leder med en minut och 20 sekunder före tvåan Sergej Ustiugov, som stumnade rejält under gårdagens masstart.

Den 22-årige norrmannen tar inte segern ut i förskott, utan har snarare enorm respekt för den brutala avslutningen på Touren.

– Jag har sett den på tv och där ser den ser ganska brant ut och när man åker i verkligheten tenderar det att vara ännu brantare. Det kommer bli jobbigt. Jag ska bara försöka ta mig uppför den. Jag tror inte att jag kommer sova gott i natt, sade Kläbo till SVT i går.