Hoppa till huvudinnehåll

Tolvanen utan mål men lycklig guldmedaljör: ”Genast från början en speciell känsla i truppen”

Eeli Tolvanen spelade uppoffrande också i VM-finalen.
Eeli Tolvanen spelade uppoffrande också i VM-finalen. Eeli Tolvanen spelade uppoffrande också i VM-finalen. Bild: AFP / Lehtikuva Eeli Tolvanen

Mannen som skulle bli turneringens skyttekung åker hem utan mål. Spelar absolut ingen roll. En skrattande Eeli Tolvanen lämnar nämligen Vancouver med ett VM-guld i fickan.

Frågan hängde över JVM-truppen hela turneringen: När gör Eeli Tolvanen sitt första mål?

Sju matcher och 29 Tolvanen-skott senare vet vi svaret. Aldrig.

Men det blev VM-guld i alla fall. En titel som Tolvanen med sin vassa skridskoåkning, sina uppoffrande tacklingar och sitt tappra slit i allra högsta grad bidrog till.

Och efter 3–2-segern över USA i finalen var det en lycklig tidigare skyttekung i ett finländskt guldlag i U18-VM som nu också kan titulera sig U20-världsmästare.

– Det var en thriller. De kom ikapp och skapade spänning. Men unga mannen Kaapo steg fram och avgjorde, säger Tolvanen och hyllar sin 17-åriga kedjekompis Kakko.

"Hade roligt hela tiden"

Tolvanen fick lov av sin NHL-organisation Nashville att ansluta till den finländska JVM-truppen i Kanada, och det är lätt att säga nu, men anfallaren påstår sig direkt ha märkt att något extra var på gång.

– Genast från början var det en speciell känsla. Jag kände inte så många när jag kom hit, men det gick ett par dagar så var vi alla bröder, förklarar Tolvanen för Yle.

En känsla som till slut bar hela vägen till guld.

– Alla njöt av att vara här, det var alltid nära till skämt. Vi hade roligt hela tiden, och det märktes i rinken under de tre sista matcherna, säger Tolvanen.

Talvitie skadad, spelade ändå

En spelare som betydde mycket för den vinnande lagandan var kaptenen Aarne Talvitie. Men sina fyra mål blev han Juniorlejonens främsta målskytt, men han bidrog med väldigt mycket mer än så.

Ta Talvities finalinsats som det ultimata beviset. Han skadade benet i den första perioden och tvingades vila stora delar av andra perioden. Men han ville så desperat gärna vara med att han kom tillbaka till spel, innan han i tredje perioden tvingades kasta in handduken för gott.

Aarne Talvitie och VM-bucklan.
Aarne Talvitie och VM-bucklan. Aarne Talvitie och VM-bucklan. Bild: Christian J. Stewart / All Over Press Finland Finlands herrjuniorlandslag i ishockey

Men efter slutsignalen stod Talvitie snart i fokus på isen igen. Som kapten var det han som först av alla lyfte VM-bucklan mot arenataket i Vancouver.

– Vi är världsmästare, annat kan jag inte säga. Bättre än så här blir det inte, säger Talvitie till Yle.

– Vi hade det lite tungt i gruppspelet, men till slut visade vi åt hela världen att vi är bäst, säger kaptenen som sannerligen ledde med exempel.

Läs mera:

Herberts: Det kallas vinnarkultur, den erkända finländska förmågan att leverera under press

Att vinna tre av de sex senaste VM-gulden är ett smått otroligt saldo i jämförelse med konkurrenternas. Det finns numera ingen i hockeyvärlden som levererar som finländska juniorlandslag, skriver Christoffer Herberts efter JVM-avslutningen i Vancouver.

Läs mera:

Videon är inte längre tillgänglig

VM-guld! Juniorlejonen världsmästare efter finalthriller, Kaapo Kakkos sena mål avgjorde

Finland hade tappat en tvåmålsledning och VM-finalen mot USA var på väg mot förlängning. Då petade Kaapo Kakko in guldpucken som betydde att Juniorlejonen blev världsmästare. Seger med 3–2 efter en högdramatisk tredje period.