Hoppa till huvudinnehåll

Två år efter de pinsamma kvalmatcherna har Urho Vaakanainen verkligen sett allt i Juniorlejonen: ”Finns inget bättre slut”

Urho Vaakanainen spelar ishockey.
Vaakanainen fick belöning för tålamodet. Urho Vaakanainen spelar ishockey. Bild: Christian J. Stewart / All Over Press Finland Urho Vaakanainen

Det är inte alla som får uppleva så olika turneringar i Juniorlejonen. Urho Vaakanainen hör till dem som har fått göra det – och lite trassel på vägen gör mästerskapet desto skönare.

– Jag har fått uppleva allt med U20-landslaget, säger Urho Vaakanainen, och han vet vad han talar om.

För två år sedan skämde Finland ut sig i JVM och spelade kvalmatcher mot Lettland för att hållas på högstanivån också efter turneringen. Förbundskaptenen Jukka Rautakorpi sågades på alla håll och kanter och fick sparken mitt i turneringen. Jussi Ahokas, som har lett Juniorlejonen sedan dess, hoppade in mitt i kaoset.

Urho Vaakanainen, Boston Bruins
Vaakanainen har fått debutera i NHL redan. Urho Vaakanainen, Boston Bruins Bild: Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved Urho Vaakanainen,Boston Bruins

Inte heller i fjol gick det som väntat då Tjeckien slog ut Finland i kvartsfinal. Ahokas var tystlåten efteråt.

Allt det där har backen Urho Vaakanainen varit med om i Juniorlejonen, så det enda som fattades var riktig framgång.

Den kom i grevens tid: Mästerskapet i Kanada gav Vaakanainen ett fint slut på juniorkarriären.

– Det finns inget bättre sätt att sluta juniorkarriären på. Det är ganska galet att tänka sig att vi spelade kvalmatcher för två år sedan. Skulle Finland spela i B-serien följande år tänkte man, det hade varit det värsta som kunde hända, säger Vaakanainen, som har spelat två NHL-matcher för Boston Bruins.

I JVM stod backen för fyra poäng (0+4).

Hoppa över Twitterpostning

Tillsammans med Eeli Tolvanen, som också varit med sedan kvalmatcherna, fick Vaakanainen se ett helt spektrum av Juniorlejon-emotioner.

– Det hjälpte oss säkert i den här turneringen att vi hade sett svåra stunder också tidigare. Nu känns det bättre, menar Vaakanainen, som inte oroade sig över USA:s två snabba mål.

– Vi fick en sämre stund och gjorde ett par misstag, men det spelade ingen roll. Vi fortsatte att kämpa. Det här laget blev så sammansvetsat att det klarade den sekvensen också.

I oktober fick Vaakanainen en hjärnskakning som höll honom borta ur spel två månader. Därför blir det sannolikt spel i AHL-laget Providence härnäst innan han kan få chansen i Bruins igen.

– Nu vill jag bara spela, det är det bästa och det vill jag göra, slår världsmästaren fast.

Hoppa över Twitterpostning

Se hela Yle Urheilus intervju med Urho Vaakanainen på finska.

Läs mera:

Herberts: Det kallas vinnarkultur, den erkända finländska förmågan att leverera under press

Att vinna tre av de sex senaste VM-gulden är ett smått otroligt saldo i jämförelse med konkurrenternas. Det finns numera ingen i hockeyvärlden som levererar som finländska juniorlandslag, skriver Christoffer Herberts efter JVM-avslutningen i Vancouver.

Läs mera:

Videon är inte längre tillgänglig

VM-guld! Juniorlejonen världsmästare efter finalthriller, Kaapo Kakkos sena mål avgjorde

Finland hade tappat en tvåmålsledning och VM-finalen mot USA var på väg mot förlängning. Då petade Kaapo Kakko in guldpucken som betydde att Juniorlejonen blev världsmästare. Seger med 3–2 efter en högdramatisk tredje period.

Läs också