Hoppa till huvudinnehåll

18-årig saudisk kvinna låste in sig på hotellrum i Bangkok: "De mördar mig om jag skickas hem"

En domstol i Thailand har avvisat försöket att stoppa utvisningen av en saudiarabisk kvinna, som vägrar att åka hem till sin familj av rädsla för sitt liv. Immigrationsmyndigheter försäkrar ändå att kvinnan inte utvisas mot sin vilja.

Den 18-åriga Rahaf Muhammed al-Qunun låste in sig på sitt hotellrum i Bangkok och vägrade att åka hem till familjen i Kuwait eftersom hon är rädd för sin familj som hotar hennes liv.

På måndag eftermiddag meddelade thailändska myndigheter att hon hade lämnat hotellrummet och flygplatsen under FN:s beskydd.

Thailändska immigrationsmyndigheter säger ändå att Qunun av säkerhetsskäl inte kommer att skickas hem, trots domstolens beslut.
Immigrationschefen Surachate Hakparn, som är under hårt tryckt, försäkrar att hon är trygg tills vidare.

- Om hon inte vill lämna landet, så kommer hon inte att utvisas med våld, försäkrade Surachate Hakparn.

Han tillade att representanter för FN:s flyktingkommissariat UNHCR, får tillfälle att träffa Qunun.

- Om någon ansöker om asyl så måste de vänta på asylbeslutet, konstaterade immigrationschefen.

Den 18-åriga Rahaf Mohammed al-Qunun stoppade på Suvarnabhumi-flygplatsen i Bangkok då hon skulle flyga vidare till Australien för att ansöka om asyl
Den 18-åriga Rahaf Mohammed al-Qunun stoppades på Suvarnabhumi-flygplatsen i Bangkok då hon skulle flyga vidare till Australien för att ansöka om asyl. Den 18-åriga Rahaf Mohammed al-Qunun stoppade på Suvarnabhumi-flygplatsen i Bangkok då hon skulle flyga vidare till Australien för att ansöka om asyl Bild: EPA/BARBARA WALTON Bangkok,Thailand,Suvarnabhumi flygplats

Qunun flydde från sin familj som befinner sig i Kuwait, men hon stoppades på Suvarnabhumi flygplatsen i Bangkok då hon försökte ta sig vidare till Australien för att ansöka om asyl.

Människorättsjuristen Nadthasiri Bergman vädjade till en thailändsk domstol om att Qunun inte skulle skickas tillbaka till Kuwait.

- De avvisade vår begäran. De sade att vi inte har tillräckligt med bevis, men vi kommer att överklaga beslutet, sade Bergman.

Läget är särskilt känsligt både för Thailand och Saudiarabien efter mordet på dissidentjournalisten Jamal Khashoggi, och för att kända kvinnliga aktivister fängslades och torterades under fjolåret i Saudiarabien.

Vädjar om hjälp

Rahaf Mohammed al-Qunun har nu alltså barrikaderat sig på sitt rum i transithotellet vid flygplatsen. Hon har även lagt ut meddelanden och en kort videosnutt på sociala medier.

- Jag heter Rahaf. Jag är fortfarande på mitt rum. Jag har inget val. De säger att jag måste resa i morgon och att ingen kan hjälpa mig i dag, säger hon på ett videoklipp.

- Snälla jag behöver er alla. Jag ropar till mänskligheten på hjälp, skrev hon i ett annat meddelande.

Thailändska myndigheter förnekar att de agerar på initiativ från Saudiarabien. Enligt dem saknar al-Qunun helt enkelt nödvändiga dokument för inresa.

Verklig fara

Phil Robertson vid Human Rights Watch säger att al-Qunun utsetts för verklig fara om hon skickas hem till Saudiarabien.

- Med tanke på Saudiarabiens långa historia av att sluta ögonen för så kallat hedersrelaterat våld så kan hennes rädsla för att dödas om hon återvänder inte ignoreras, sade han.

- Hon har även klart avsagt sig islam, vilket utsätter henne för allvarlig risk att åtalas av den saudiska regeringen, tillade han.

Asylsökande ska enligt FN inte skickas tillbaka till sina hemländer om deras liv är hotade. FN:s flyktingorganisation UNHCR uppger att man följer med fallet noggrant.

Saudiarabien är ett av de minst jämlika länderna i världen. Kvinnor får till exempel inte arbeta, resa, gifta sig eller söka medicinsk vård utan tillåtelse för en manlig förmyndare - i regel hennes make eller far.