Hoppa till huvudinnehåll

Åbo stadsstyrelse sväljer inte teaterrenoveringens budgetflopp - ny utredning ska syna fastighetschefens agerande

Åbo stadsteater renoveras vintern 2016-17.
Åbo stadsteater renoveras vintern 2016-17. Bild: Yle/Linus Hoffman Åbo Stadsteater,Aura å (vattendrag i Finland),renovering

Åbo stadsstyrelse beslöt på måndagen att starta en mera ingående intern utredning kring tidigare fastighetssektorchefen Jouko Turtos förfarande i samband med renoveringen av Åbo stadsteater.

Staden har gjort en intern utredning kring renoveringsprojektet som överskred budgeten rejält och blev nästan dubbelt dyrare än planerat. Men nu ska man alltså utreda Turtos roll. Turto var under tiden för renoveringen chef för dåvarande Åbos fastighetsaffärsverk, nu jobbar han som fastighetsutvecklingschef.

Vänsterförbundets Jaakko Lindfors förslag om en utredning godkändes med rösterna 8-5. En röstade blankt. Enligt förslaget ska styrelsen behandla en mera ingående utredning, och utgående från besluta om det finns orsak till rättsliga åtgärder.

Förslaget understöddes av Vänsterförbundet, Socialdemokraterna och De gröna.

Lindfors hade tidigare för avsikt att förslaget också skulle ha innehållit ett krav om att Turto avsätts från sina uppgifter medan utredningen pågår. Det kravet ingick ändå inte i förslaget som Lindfors slutligen presenterade för styrelsen.