Hoppa till huvudinnehåll

Dags att nominera årets Åbobo – Operation Matkasse en av kandidaterna

Årets åbobor 2019
De tio kandidaterna till Årets Åbobo 2018. Från vänstra övre hörnet: Eino och Aapeli, Janne Helin, Kisu Korsi, Marjo Sjöroos, Mikko Hupa, Miska Kaukonen, Sirpa Korte, Susanna Tapani, Suvi Kotilainen och Operation Matkasse. Årets åbobor 2019 Bild: Paula Collin/Yle åbobor

Åboborna kan nu rösta på den person som på bästa sätt gett Åbo positiv synlighet år 2018. Bland de tio kandidaterna hittas bland annat Operation Matkasse, Åbo Akademis rektor Mikko Hupa och Sirpa Korte, direktör för kollektivtrafiken i Åbo.

Det går också att rösta på en kandidat som inte finns med på listan.

Den sista januari avslöjas vem som denna gång vunnit titeln samt Åbobornas beundran och uppskattning. Tävlingen årets Åbobo ordnas av stadstidningen Turkulainen, Radio City Turku, Yle och Åbo stad.

Ifjol valdes TPS-veteranen Tomi Kallio till årets Åbobo.

Kandidaterna är:

Eino och Aapeli
Det 10-åriga tvillingparet Eino och Aapeli från Åbo uppträdde för första gången offentligt i Åboartisten Robins musikvideo. I år har den käcka duon blivit känd i hela landet med sin singel ”Mä voisin olla se”.

Janne Helin
Arkitekten Janne Helin har fungerat som verkställande direktör för Schauman Arkitekter Ab sedan 2012. Han ansvarar för utkasten till planen för det nya Hamburger Börs. Utkasten publicerades i oktober och togs emot med stor entusiasm.

Kisu Korsi
Kisu Korsi är en ansedd modedesigner från Åbo. Hennes klänningar kunde i år igen beundras under självständighetsdagens slottsbal. Kisus specialkompetens är väldigt skickligt gjorda måttbeställda korsetter.

Marjo Sjöroos
Modellmamman Marjo Sjöroos från Åbo grundade Fashion Team för 30 år sedan. Via Fashion Team har en stor mängd toppmodeller tagit steget in i modellvärlden. Det samma gäller för tävlingen Miss Turku som Sjöroos har ordnat under de senaste 30 åren.

Mikko Hupa
Mikko Hupa, rektor för det hundraåriga Åbo Akademi, har en lång akademisk karriär bakom sig. Han försvarar starkt universitetets ställning och förespråkar internationalism och mångfald.

Miska Kaukonen
Skådespelaren Miska Kaukonen gjorde en stark insats som Gollum i pjäsen Sagan om Ringen vid Åbo stadsteater och hyllades stort av kritikerna. Utöver att ha blivit känd för sina uppträdanden på teaterscener i Åbo har han även haft framträdanden på vita duken.

Sirpa Korte
Åboregionens kollektivtrafik Föli håller Åboborna i rörelse. Bakom Föli ligger Sirpa Korte, direktör för kollektivtrafiken. Under hennes ledning har de gula bussarna ackompanjerats av stadscyklarna och de populära vattenbussarna.

Susanna Tapani
Ishockeyspelaren Susanna Tapani, som deltagit i fem världsmästerskap samt två olympiska spel, vill göra TPS till det bästa ishockeylaget i Finland. Tapani är även härskande världsmästare i ringette.

Suvi Kotilainen
Suvi Kotilainen, producent och vd för föreningen Turun Suurtorin keskiaika, står för ordnandet av medeltidsmarknaden och julmarknaden vid Gamla Stortorget. Hon är även ordförande för rollerderbylaget Dirty River Roller Derby.

Operation Matkasse
Operation Matkasse hjälper mindre bemedlade i Åbo och i närliggande kommuner. Föreningen skaffar mat, hygienprodukter och kläder för mindre bemedlade personer. I förfjol delade föreningen ut cirka 158 000 matkassar.

Röstningen pågår till den 24 januari på stadstidningen Turkulainens eller Radio Citys webbplatser.

Titeln årets Åbobo delades ut första gången 1985. Utöver Tomi Kallio har titeln under de senaste åren vunnits av hästen Kiss My Turku, Makwan Amirkhani, Erik Mansikka, Pekka Hyysalo, Juhani "Tami" Tamminen, Michael Monroe, Leskirouva Pallivahasta - Marja Tyrni (Aku Hirviniemi), Jethro Rostedt, Heidi Leyser och Sirkka-Liisa Kivelä.

Tidigare vinnare av tävlingen Årets Åbobo:

2017 ishockeyspelaren Tomi Kallio
2016 hästen Kiss My Turku
2015 fribrottaren Makwan Amirkhani
2014 restaurangägaren, köksmästaren Erik Mansikka
2013 freestyleåkaren Pekka Hyysalo
2012 hockeylegenden Juhani Tamminen
2011 rockartisten Michael Monroe
2010 Putous-gestalten Marja Tyrni från Pallivaha
2009 företagaren, tv-kändisen Jethro Rostedt
2008 djurskyddsövervakaren Heidi Leyser
2007 professor Sirkka-Liisa Kivelä
1999 infanterigeneralen Adolf Ehrnrooth
1998 djurskyddsövervakaren Anja Eerikäinen
1997 infanterigeneralen Adolf Ehrnrooth
1996 Miss Finland Lola Odusoga (Wallinkoski)
1995 ishockeyspelaren Saku Koivu
1994 kommodoren Raimo Tiilikainen
1993 radioreportern Antti Korhonen
1992 vd för Masa-Yards Oy (senare Kvaerner Masa-Yards Oy) Martin Saarikangas
1991 radiopersonligheten Markku Heikkilä
1990 vd för Sydvästra Finlands cancerförening Kari Ojala
1989 överträdgårdsmästaren för Åbo universitets botaniska trädgård Arno Kasvi
1988 djurskyddsövervakaren Anja Eerikäinen
1987 Studentaktiva Petteri Sinervo från Åbo Handelshögskola
1986 djurskyddsövervakaren Anja Eerikäinen
1985 underhållningsartisten Anneli Saaristo

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland