Hoppa till huvudinnehåll

Karisklubben BK-46:s 05-pojkar bäst i Norden cup

OBS! Använd endast i samband med “Mitt Yle - Idrott i Västnyland”
OBS! Använd endast i samband med “Mitt Yle - Idrott i Västnyland” Bild: Roger Roos handboll,junioridrott,handbollsspelare,BK-46 Handboll,Karis,Raseborg,Västnyland

Onsdagen den 26.12 klockan 15.45 var det samling vid Karis idrottshall. Äntligen var det dags för avfärd mot Göteborg, där pojkarna födda 2005 som spelar handboll i BK-46, skulle mäta krafterna mot de bästa lagen i Norden.

Det rådde en spänd stämning bland pojkarna som hade väntat på resan i över ett halvt år.

Norden Cup är en inbjudningsturnering som är avsedd för de bästa lagen i Norden. De lag som vinner kan titulera sig nordiska mästare enligt arrangörerna.

Inget lag från Finland hade under Norden Cups 16-åriga historia tagit sig till final. 05-pojkarna i BK-46 fick inbjudan efter att säsongen 2017-2018 gått obesegrade genom serien och därmed vunnit guld.

Antalet segrar i rad före turneringen var uppe i 52. 

Första matchen mot Guif Eskilstuna

Efter en dryg timmes flygresa var vi framme vid Landvetter flygfält. Vi tog bussen till Göteborg där vi hann med en liten kvällsbit innan det var dags för killarna att lägga sig.

Efter en ordentlig frukost, morgonträning, matchgenomgång och lunch var det dags att förflytta sig till Lundbystrandhallen där vi skulle spela samtliga gruppspelsmatcher.

Guif från Eskilstuna mötte vi klockan 17.00 i första gruppspelsmatchen. En viss nervositet märktes bland killarna och spelet fungerade inte så bra.

Trots detta lyckades vi vinna med ett mål. Skönt! Första matchen avklarad och nu var det bara att ladda inför nästa drabbning.

Norska Ski föll stort

Följande match hade vi mot Norska Ski klockan 9.00 följande morgon. Det blev en riktig urladdning och vi vann stort 22-9. Nervositeten hade släppt och spelet löpte.

Matchen uppmärksammades och det pratades om finnarna som skulle bli omöjliga att stoppa. Ronneby från södra Sverige stod som motståndare i sista gruppspelsmatchen.

Där blev det också storseger och vi vann gruppen. Dessutom var vi efter tre spelade matcher det enda obesegrade laget.

Lördagen var slutspelsdag och norska Sandnes blev vår motståndare i kvartsfinalen. Spelet rullade på och segern kunde bärgas med siffrorna 21-12.

Tuff semifinal mot Kungsängen

Sedan var det dags att äta lunch och ladda om för semifinal som med facit i hand skulle visa sig bli den tuffaste matchen i turneringen. Där väntade Kungsängen från Stockholm som också hade imponerat.

Vi fick en tuff start och Kungsängen drog ifrån. Vi fick en massa domslut mot oss och låg som mest under med åtta mål.

Det såg verkligen mörkt ut när en av våra viktigaste spelare Linus Lundqvist fick rött kort.

En annan viktig kugge Liam Hagman blev skadad och vår krigare Mathias Lindholm blödde näsblod när det återstod cirka sju minuter av matchen.

Ge aldrig upp

Mitt motto har alltid varit att inte ge upp oavsett vilka svårigheter du möter.

Detta har jag försökt förmedla till mina spelare och så de kämpade. Ivan Roos och Jooa Knaapinen var duktiga i anfallet men gjorde ett extremt bra försvarsjobb.

Simon Holmlund spelade trots sin unga ålder väldigt rutinerat och höll lugnet i anfallsspelet. Oliver Sandin spikade igen målet helt fullständigt och så hade vi vår matchvinnare i Oskari Suopajärvi.

Han såg till att vi fick spela final på söndag genom att i förlängningen skjuta det matchavgörande målet från 11 meter. Därefter utbröt en sällan skådad eufori.

Spelarna hoppade och och sprang gråtande och skrikande om varandra. Ingen trodde det var sant.

Vi var klara för final som första finländska lag någonsin efter att i semifinalen varit under med 8 mål med mindre än tio minuter kvar att spela av matchen. Vilken bragd!

Final mot norska mästarna

På söndagen var det sedan dags för final. Fastän pojkarna redan gjort något stort så försökte jag tona ner det och förbereda dem så gott jag kunde inför finalen.

Den spelades i Valhalla hallen inför en fullsatt läktare. Pojkarnas bedrift uppmärksammades av arrangörerna inför finalen. Spelarna fick ta emot stående ovationer innan de fick lyssna till nationalsången.

Sedan vara det bara att gå in och kriga ner Storhammar som var regerande norska mästare.

Motståndet höll hög klass men pojkarna hade bestämt sig för att vinna. 27-19 skrevs slutsiffrorna och pojkarna hade skrivit historia på jullovet.

Ett lag med stort L

Redan nämnda Linus Lundqvist och Liam Hagman blev utsedda till turneringens MVP, vilket är fint, men jag skulle vilja lyfta fram hela laget.

Axel Österlund, Alex Fagerlund, Melwin Gabrielsson och Vilho Vuorenrinne hade också del i lagets turneringsseger.

Sedan vill jag också nämna Roger Gabrielsson, Lotta Knaapinen, Tommi Knaapinen och sist men inte minst Roger Roos för allt stöd som de gav mig och laget.

Hoppas vår seger ger hopp och självförtroende åt övriga unga spelare i Finland så de vågar stå upp, vågar tro på sig själva och sitt lag och vågar kämpa. Nu har pojkarna totalt 58 raka segrar. 

Text: Janne Hagman, coach 

Yle och Yle Västnyland vill jobba tillsammans med publiken. Den här texten inom ramen för Mitt Yle - Idrott i Västnyland är också ett exempel på hur vi gör det. Också din förening och du är välkommen med.

Kom med och skapa Västnylands mest heltäckande plattform för lokal idrott!

Läs mera:

Vi tackar för alla som deltagit

Mitt Yle har avslutats. Det är därför inte längre möjligt att delta.

Mitt Yle