Hoppa till huvudinnehåll

Lagkapten Sparv imponerad av debutanternas inställning – ser Sverige som förebild för landslaget: ”Finns en hatkärlek”

Tim Sparv i landslaget.
Tim Sparv. Tim Sparv i landslaget. Bild: imago/Scanpix/ All Over Press Tim Sparv,Finlands herrlandslag i fotboll

Det är inspirerande att vara en del av den här gruppen, säger landslagets kapten Tim Sparv om truppen som ska spela två träningsmatcher den här veckan. Sparv är en av de mer rutinerade spelarna i en trupp då många unga hoppas ta det sista steget in i landslaget.

En ung landslagstrupp är just nu på plats i Qatar för att spela två träningsmatcher den här veckan. På tisdag väntar Sverige och på fredag är det Estland som står för motståndet.

Matcherna är de enda som landslaget kommer att spela innan EM-kvalet kör igång med bortamöten mot Italien och Armenien i slutet av mars.

– Det är en viktig del i förberedelserna inför de viktiga och hårda kvalmatcherna som väntar. Vi har fått tuffa motståndare här. Sverige har ett bra lag oavsett vilka spelare man ställer upp med, säger lagkapten Tim Sparv.

Tim Sparv.
Tim Sparv. Tim Sparv. Bild: Jarno Kuusinen / AOP Tim Sparv,Finlands herrlandslag i fotboll

Valet av Qatar som spelplats har väckt en hel del kritik. Landet som ska ordna VM år 2022 har stora brister vad gäller mänskliga rättigheter och de som bygger VM-arenorna är till stora delar gästarbetare som lever under slavliknande förhållanden.

Många debutanter

Lägret arrangeras inte under officiella landslagspauser vilket betyder att de stora klubbarna inte ät tvungna att släppa sina spelare. Därför kryllar förbundskapten Markku Kanervas landslag av debutanter.

Rasmus Leislahti, Saku Ylätupa och Kaan Kairinen för att nämna några, figurerar nu i A-landslaget för första gången. Lagkapten Sparv hör till de mer rutinerade i truppen och han motiveras av den konkurrens som uppstår i samband med januarimatcherna.

– Det är inspirerande att vara en del av den här gruppen. Det finns många lovande spelare som nu får chansen att visa framfötterna och imponera på tränarna. Jag känner många sedan tidigare men det finns också några nya ansikten.

– Det har varit intressant att se deras inställning på träningarna och hur ivriga de är att göra det bästa av den tiden som vi har här. Det motiverar också oss äldre spelare, det ska finnas en konkurrens om spelplatserna och det är bara positivt för landslaget. Vi har en trupp som blir bättre och bättre, säger Sparv.

Saku Ylätupa.
Saku Ylätupa har varit en viktig kugge i juniorlandslagen. Saku Ylätupa. Bild: Marko Tuominiemi / All Over Press Saku Ylätupa,U19-Europamästerskapet i fotboll för herrar

”Får lyfta på hatten för Sverige”

Tisdagens motståndare Sverige är ett lag som Sparv följt under en lång tid. Han har själv spelat i landet, då med Janne Andersson som tränare i Halmstad, och är imponerad av de framgångar som landet haft de senaste åren.

– Man blir lite avundsjuk för vi vill ju också upp på den nivån. Sverige är på samma breddgrader och kämpar med samma förutsättningar så de kan definitivt vara en förebild för vårt landslag. Man får lyfta på hatten för Sverige har gjort det väldigt bra.

– Jag känner många av spelarna i Sverige och det är alltid roligt att möta Sverige, oavsett om det är en tränings- eller en tävlingsmatch så vill man vinna. Det finns en hatkärlek mot Sverige och det skulle vara roligt att vinna nu, säger Sparv.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport