Hoppa till huvudinnehåll

Laviner till följd av massiva snöfall har krävt flera dödsoffer i Alperna - upp till tre meter snö i bergen

Bilförare sätter på snökedjor nästa Untertauern i Österrike den 7 januari 2019.
Bilförare sätter på snökedjor nära Untertauern i Österrike den 7 januari 2019. Bilförare sätter på snökedjor nästa Untertauern i Österrike den 7 januari 2019. Bild: EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS Österrike,snöskred,bilar

Cirka tio personer har omkommit på grund av kraftigt snöfall i Alperna. BBC rapporterar att faran för laviner är hög i Österrike, Tyskland och Italien.

Den österrikiska tidningen Heute rapporterar om sex dödsfall enbart i Österrike under de senaste dagarna. Fem av dem begravdes av snömassor. En sjätte person åkte snowboard då hon hamnade utanför pisten, störtade 20 meter och omkom, skriver Heute.

Lavinfara nära Untertauern i Österrike den 7 januari 2019.
Man står framför en avstängd väg nära Untertauern i Österrike den 7 januari 2019. Lavinfara nära Untertauern i Österrike den 7 januari 2019. Bild: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA Österrike,snöskred

I Bayern i södra Tyskland blev en skidåkare under ett fallande träd och en annan begravdes av en lavin. Två bergsbestigare dog i de italienska Alperna, skriver BBC. Dessutom saknas flera människor i Alperna.

Veckoslutet har varit det snörikaste i Österrike under de senaste åren och sedan mitten av veckan har centrala och norra Österrike fått upp till 1,5 meter snö. I bergen kring Salzburg har det kommit upp till tre meter snö. Mera snö är enligt på väg, upp till 80 centimeter från och med tisdagen.

Två personer promenerar omkring omgivna av snömassor nära Untertauern i Österrike den 7 januari 2019.
Två personer på promenad nära Untertauern i Österrike den 7 januari 2019. Två personer promenerar omkring omgivna av snömassor nära Untertauern i Österrike den 7 januari 2019. Bild: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA Österrike,snöfall

Omkring 2 000 turister i Soeldal i Steirmark blev isolerade av snömassorna och flera skidorter stängdes tills vidare både invånare och turister ombads lämna området.

Lavinfaran är på den näst högsta nivån i Tyrolen i Österrike och i stora delar av de bayerska Alperna.

Vädret i Italien har samtidigt varit kyligt. Till exempel Matera i söder har fått snö. Det har också snöat på vulkanen Vesuvius.

Källor: AFP, BBC, Heute