Hoppa till huvudinnehåll

Misslyckat kuppförsök i oljerika Gabon - officerare som försökte störta president Ali Bongo greps

Kelly Ondo Obiang  talar till invånarna i Gabon.
Kelly Ondo Obiang talar till invånarna i Gabon. Kelly Ondo Obiang talar till invånarna i Gabon. Bild: AFP / Lehtikuva Gabon,Afrika

En liten grupp officerare och soldater i centralafrikanska Gabon som försökte genomföra en militärkupp mot president Ali Bongo, har gripits.

Upproriska soldater tog i natt över en regeringskontrollerad radio&tv station där den förmodade kuppledaren, löjtnant Kelly Ondo Obiang meddelade att presidentens bandade nyårstal från sjukbädden i Marocko "förstärkte farhågor om presidentens möjligheter att utöva sitt arbete."

Obiang beskrev sig som en officer i republikanska gardet och ledare för en självutropad "patriotisk rörelse och dess försvarsstyrka."

På videon såg man hur Ondo Obiang flankeras av två soldater med stormgevär i studion.

Det hördes skottlossning kring det statliga radio&tv-centret där ett par hundra anhängare samlades. De drevs ändå bort och den lilla gruppen missnöjda officerare soldater greps på order av arméledningen.

- Freden har återställts och läget är under kontroll, försäkrade regeringens talesman Guy-Bertrand Mapangou.

Den 59-årige presidenten Ali Bongo efterträdde sin far som dog år 2009. Far och son har styrt det oljerika landet i ett halvt århundrade
Den 59-årige presidenten Ali Bongo efterträdde sin far Omar som dog år 2009. Far och son har styrt det oljerika landet i ett halvt århundrade Den 59-årige presidenten Ali Bongo efterträdde sin far som dog år 2009. Far och son har styrt det oljerika landet i ett halvt århundrade Bild: EPA-EFE/THORSTEN WAGNER Gabon,Ali Bongo

Missnöje med presidenten

Ondo Obiang sade i sitt tv-tal att kuppförsöket riktades mot dem som "mördade våra unga landsmän i augusti år 2016", vilket var en hänvisning till våldet som bröt ut efter att Ali Bongo deklarerades som president efter ett omstritt val.

Bongo togs in på sjukhus i Saudiarabien efter ett slaganfall i oktober och han har vårdats i Marocko sedan november.

President Aloi Bongo som efterträdde sin far Omar år 2009, medgav i sitt nyårstal att han lider av hälsoproblem men han hävdade att han är på väg att repa sig.

Familjen Bongo har styrt oljerika Gabon i nära ett halvt århundrade, men det senaste valet överskuggades av anklagelser om valfusk och våldsamma protester efter att den sittande presidenten vann valet med endast 6 000 röster.

Dödliga sammandrabbningar ledde bland annat till att parlamentet stacks i brand.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes