Hoppa till huvudinnehåll

Saudiska 18-åriga kvinnan i Thailand hotas inte av utlämning

Rahaf Muhammed al-Qunun skakar hand med polischefen Surachet Hakparn.
Rahaf Muhammed al-Qunun skakar hand med polischefen Surachate Hakparn. Rahaf Muhammed al-Qunun skakar hand med polischefen Surachet Hakparn. Bild: EPA-EFE/THAI IMMIGRATION BUREAU Thailand,Saudiarabien,kvinnor,jämställdhet,Qunun

Den 18-åriga saudiska kvinna som säger sig ha flytt från sin familj får stanna i Thailand medan hennes fall utreds av FN:s flyktingkommissariat, säger de thailändska immigrationsmyndigheterna.

Rahaf Muhammed al-Qunun uppmärksammades av massmedier efter att hon via sociala medier meddelat att hon fruktar för sitt liv om hon sätts på ett plan till Kuwait eller till Saudiarabien.

Polischefen Surachate Hakparn säger att Thailand inte kommer att skicka någon för att dö, utan kommer att respektera de mänskliga rättigheterna.

Kvinnor i Saudiarabien har på senare år i likhet med al-Qunun använt sig av sociala medier för att ge eftertryck för sina rop på hjälp, medan de försöker fly från familjevåld och andra prövningar de utsätts för i det konservativa landet, skriver nyhetsbyrån AP.

al-Qunun har på Twitter meddelat att hon nu känner sig trygg under FN:s beskydd och att hon har fått sitt pass tillbaka.

Källor: AP, AFP, Yle,

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes