Hoppa till huvudinnehåll

"Andan på ön är otroligt bra och fin" - nästan ett överflöd av saker till Kimitoöns flyktingfamiljer

En dockvagn framför en säng var det ligger två kramdjur, ett lejon och en nyckelpiga. Sängöverkastet är rosa.
Dockan och några kramdjur väntar på någon att leka med. En dockvagn framför en säng var det ligger två kramdjur, ett lejon och en nyckelpiga. Sängöverkastet är rosa. Bild: Amanda Vikman/Yle Dockvagn,flyktingfamilj

Dockvagnen och dockan står redo intill sängen i den obebodda lägenheten. Bara om några dagar kommer en treårig liten flicka, som flytt kriget i Syrien med sin familj, att rulla omkring med ekipaget.

- Det var nästan lite i sista minuten som vi fick veta att de är på väg. En knapp vecka före jul kom beskedet att de anländer i januari och sen har allt gått snabbt, säger Kimitoöns flyktingkoordinator Ida Lundell.

Redan till hösten väntade sig Lundell att man skulle få ta emot tio personer men de omplacerades och allt blev oklart ända till slutet av december. I lägenheten intill ser det nästan ut som en loppis med alla skor, leksaker och kläder i prydliga högar.

Fyra kvinnor står samlade runt en låda med begangade kläder.
Eija Lang, Annica Lindroos, Susan Holmberg och Ida Lundell står samlade runt en låda begagnade barnkläder. Fyra kvinnor står samlade runt en låda med begangade kläder. Bild: Amanda Vikman/Yle person,flyktingar dalsbruk

- Ja det är nästan lite i överkant med saker. Om något blir över hoppas vi att det kan komma till nytta för andra mindre bemedlade eller så. Vi slänger absolut ingenting, säger Susan Holmberg, en av de frivilliga som ställt i ordning bostäderna.

- Jag brinner för det här frivilligarbetet, jag tycker om att hjälpa. Vi är också evigt tacksamma till alla de som bidragit med något i den här insamlingen till familjerna, säger Holmberg.

Älskar lugnet efter kaoset

Ida Lundell, som började jobba som flyktingkoordinator i höstas, säger att stämningen och uppslutningen på Kimitoön är väldigt bra.

- Jag måste säga att tidigare flyktingkoordinatorn Sini Tuulia-Numminen tillsammans med alla frivilliga har gjort ett superarbete. Andan är otroligt bra och fin, speciellt i Dalsbruk. Man kan nästan säga att de börjar bli vana vid det här laget.

Susan Holmberg håller med och nämner att man även tidigare tagit emot personer från bland annat Iran och Kosovo.

De syriska kvotflyktingfamiljerna som kommer nu har väntat på besked i Turkiet och kommer att föras direkt till Dalsbruk efter att de landat med flyget.

Civila började lämna Douma på söndag förmiddag med hjälp av den syriska armén
Vi kan inte veta vad flyktingfamiljerna har upplevt före de kommit till Finland. Civila började lämna Douma på söndag förmiddag med hjälp av den syriska armén Bild: EPA-EFE/SANA HANDOUT Syrien,Douma District, Syrien

- De flyktingar som kommit tidigare och som jag har pratat med uppskattar naturen och tryggheten här. Men det är klart att de flesta vill vidareutbilda sig eller skaffa jobb och då är möjligheterna inte så många i Dalsbruk, säger Holmberg.

Flyktingarna har ofta kommit från stora städer och är vana vid större marknader eller affärer vilket också är något många saknar på den lilla orten.

Tidigare flyktingfamiljer hjälper till

De familjer som hittills har kommit till Kimitoön har, så som de flesta andra, integrerats på finska. Men det kanske det blir ändring på.

- Jag har talat med Gudrun Degerth som är flyktingkoordinator i Pargas. Där har man provat integrering på två språk så vi funderar på att prova det i något skede. Men med tanke på framtida utbildningsmöjligheter är det ändå finska som gäller nu till en början, säger Ida Lundell.

När flyktingarna anländer använder man tolk för kommunikationen men också de tidigare flyktingarna har lovat att hjälpa till.

Fyra kvinnor står på en rad ute i vintrigt landskap.
Fyra av de drygt tio personerna som på olika sätt arbetat för kvotflyktingfamiljerna: Eija Lang, Susan Holmberg, Annika Lindroos och Ida Lundell Fyra kvinnor står på en rad ute i vintrigt landskap. Bild: Amanda Vikman/Yle person,annika lindroos

- En del av dem är väldigt ivriga på att hjälpa och de har färskt i minnet hur det var att komma till Finland som flykting, säger Annica Lindroos från Röda korset som också hjälper till med förberedelserna för flyktingfamiljerna.

- Vi vet inte hur de har haft det före de kommit till Finland. Vi vet ju att de har haft det svårt men hur svårt tror jag att vi aldrig kommer att kunna förstå, säger Lindroos.

Om man är intresserad av att hjälpa till så får man gärna kontakta någon av de frivilliga eller ta kontakt direkt med Ida Lundell. Man efterlyser bland annat vänfamiljer eller enskilda personer som flyktingfamiljerna kan vara i kontakt med när det finns behov av att till exempel prata och umgås.