Hoppa till huvudinnehåll

Bjud på bästa januarimaten - potatis med potatis

En potatis är inte bara en potatis. Den har egen smak, doft och identitet och den heter Anna-Belle, Opera, Van Gogh, Siikli och Melody.

I Finland odlas och säljs 40-50 potatissorter och många fler hobbyodlas.

I den här rätten har vi försökt ta tillvara de olika potatissorternas styrkor och smaker. Tre olika sorter med tre olika tillagningssätt i en festlig potatissallad.

Har du inte just de här sorterna kan du prova med andra.

Ingredienser till potatissallad för 4 personer:

  • 5 operapotatisar
  • 5 esmepotatisar
  • 5 siiklipotatisar
  • en halv finhackad rödlök
  • 2 dl gräddfil
  • 1 dl ishavsrom
  • 3 kvistar dill
  • 50 gr brynt smör
  • 1 liten burk kapris
  • solros- eller rapsolja att fritera i

Ingredienser till 1-2-3-lag:

  • 1 dl ättika
  • 2 dl honung
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 nypa kryddpeppar
  • 3 lagerblad
  • Gör så här:

  1. Esme skivas tunt och kokas hastigt i lättsaltat vatten. Kyl och lägg i 1-2-3 lagen.
  2. Opera tvättas och friteras hel i solros- eller rapsolja ca 15 min på 160 grader.
  3. Smält smör i en stekpanna, lägg i Siikli och stek lätt. Baka i ugn i stekpannan under lock på 150 grader tills potatisen är mjuk.
  4. Vid servering skär Opera och Siikli i bitar. Varva alla tre potatissorterna, salta och garnera med delad hel kapris, finhackad rödlök och dillkvistar.
  5. Äts med gräddfil och ishavsrom.

Nyligen publicerat - Mat och dryck