Hoppa till huvudinnehåll

Det blåser motvind för tillverkarna av smarttelefoner - nu blir det kanske smarta bilar i stället

En bilförare håller en smarttelefon.
En bilförare håller en smarttelefon. Bild: Mostphotos mobiltelefoner,smarttelefoner,bilar,trafik

Varningar om försämrat resultat från de två stora tillverkarna av smarttelefoner, Apple och Samsung, har att göra med en allmän inbromsning för teknologiindustrin - men också med att vi numera inte byter telefon så ofta, lyder en bedömning.

- Den teknologiska utvecklingen stannar inte, säger analytiker Mikael Rautanen vid Inderes då han får frågor om vad som håller på att ske när både Apple och Samsung kommer med sällsynta resultatvarningar.

Det har börjat höras bedömningar om att marknaden för smarttelefoner är mättad. Mikael Rautanen håller med, men påpekar att teknologiutvecklingen tar sig andra vägar i stället.

Handelskriget är en orsak

Frågan har blivit aktuell i och med besked från de två jättarna inom smarttelefoner.

Apple som tillverkar bland annat iPhone varnade genast i början av januari för att vinsten under fjolårets sista kvartal kan krympa tio procent jämfört med året innan.

På tisdagen gav Samsung motsvarande varning och nämnde en väntad vinstminskning på 29 procent.

- Utvecklingen inom teknologiindustrin upplever en ganska kraftig inbromsning sedan slutet av 2018. Det sker efter en lång tid av uppgång, säger Mikael Rautanen.

Tjej använder smarttelefon ute
Tjej använder smarttelefon ute Bild: Saara Rosqvist och Olivia Mangs / Yle Mobiltelefoner och -apparater,mobiltelefoner,Mobiltelefon,smarttelefoner,mobilapplikationer,sociala medier,Helsingfors,ungdomar

Han ser handelskriget mellan USA och Kina som den främsta orsaken, liksom de övergripande ekonomiska trenderna överhuvudtaget, det vill säga makroekonomin.

- Men visst har marknaden dessutom mättats för smarttelefonerna och det avspeglas nu i inbromsningen. Vi vet alla att telefonerna har blivit så bra att man inte behöver byta så ofta, säger Rautanen.

En dator med fyra hjul

Det innebär att att tillverkarna söker nya vägar. En sådan har uttryckligen med vägar att göra, för det handlar om att förse bilarna med allt mer omfattande nöjessystem och datateknik.

- Det talas om att bilen blir en dator med hjul under, säger Mikael Rautanen.

Här pågår enligt honom en hård kapplöpning. Där deltar också biltillverkarna själva och bolag som Google och Microsoft.

Det finns fortsättningsvis konsumenter som vill ha dyra smarttelefoner av senaste modell― Mikael Rautanen

Sist och slutligen kommer människor fortsättningsvis att köpa också smarttelefoner.

Analytikern Mikael Rautanen påminner om att det branschen nu upplever är långsammare tillväxt, men inte en nedgång.

- Det finns fortsättningsvis konsumenter som vill ha dyra smarttelefoner av senaste modell, särskilt på marknaderna i västvärlden. I tillväxtekonomierna dominerar billigare kinesiska produkter, bedömer han.

5G-telefoner ger ny uppgång

Nästa trend för utvecklingen av smarttelefoner hänger samman med det nya och snabbare 5G-nätet.

- När det tas i bruk blir det en injektionsspruta för mobiltillverkarna. Då kommer vi att se nya generationer av smarttelefoner, säger Mikael Rautanen.

Läs mera:

Dålig dag på börsen för Apple - backade lika mycket som Lockheed Martin är värd

Den amerikanska teknologijätten Apples börskurs låg tio procent på minus då Wall Street stängde i USA. Det är Apples sämsta dag på börsen på sex år.

Läs mera:

Samsung gav ut resultatvarning – har svårt att hävda sig mot kinesiska konkurrenter

Bara några dagar efter att teknologijätten Apple gav ut en resultatvarning gör Samsung detsamma. Företaget som är världens största tillverkare av mobiltelefoner uppger att rörelsevinsten från fjolårets sista kvartal väntas bli nästan 29 procent mindre än under motsvarande period året innan.

Läs också