Hoppa till huvudinnehåll

HS: Riku Riski stod över landslagslägret i Qatar av etiska skäl – "De förstod min ståndpunkt men var av annan åsikt"

Riku Riski.
Riku Riski. Riku Riski. Bild: Matti Raivio/All Over Press Riku Riski

Finlands herrlandslag i fotboll ställs i dag mot Sverige för en träningsmatch i Qatar. Flera toppspelare tvingades stå över samlingen och Riku Riski avslöjar nu för Helsingin Sanomat att han gjort så av etiska skäl.

HJK-forwarden Riku Riski blev inbjuden till landslagslägret i Qatar – men tackade nej av etiska skäl. Det rapporterar Helsingin Sanomat.

– Efter att jag fått inbjudan diskuterade jag saken med lagledaren Lennart Wangel och chefstränaren Markku Kanerva. Orsakerna bakom mitt beslut var etiska. Jag tycker att det var värderingar jag ville hålla fast i, säger Riski till tidningen.

– De förstod min ståndpunkt men var av annan åsikt. Jag har inte något annat att tillägga, fortsätter han.

Bollförbundets beslut att arrangera lägret i just Qatar väckte häftig kritik då det offentliggjordes. Qatar, som ska stå värd för fotbolls-VM 2022, har nämligen anklagats för att ha negligerat arbetarnas mänskliga rättigheter på stadionbyggen.

Enligt tidningen försvarar Bollförbundets ordförande Ari Lahti förbundets beslut med att konstatera att ”det är qatariska myndigheter och VM-arrangörerna som ansvarar för att övervaka de mänskliga rättigheterna i landet”.

Lahti påpekar ändå att man inte godkänner brott mot mänskliga rättigheter. Chefstränaren Markku Kanerva ville inte ta ställning till hur valet av att arrangera lägret i Qatar stämmer överens med hans värderingar.

"Skulle inte falla mig in att tacka nej"

Landslagskaptenen Tim Sparv tog ställning till problematiken i en intervju för SPT i går. Enligt Sparv är det bra att ämnet uppmärksammas.

– Qatar har mycket att förbättra när det gäller mänskliga rättigheter, men jag har inte all information. Och det skulle inte falla mig in att tacka nej till landslaget om jag blir uttagen till ett läger, säger Sparv.

– Som spelare är man som ett får. Man går dit man blir tillsagd att gå, tillägger han.

Sparvs klubblag FC Midtjylland ska enligt SPT hålla träningsläger i Dubai senare i januari. För några dagar sedan meddelade en annan dansk storklubb, FC Köpenhamn, att man väljer att avboka sitt läger i Förenade Arabemiraten på grund av kritik från de egna supportrarna.

Matchen mellan Finland och Sverige kör igång klockan 18.45. Utöver Sverige möter Finland också Estland under lägret i Qatar.

Läs mera:

Landslagstränaren Kanerva respekterar Riskis beslut att bojkotta lägret i Qatar – det här handlar debatten och kritiken om

Riku Riski vägrade delta i ett landslagsläger i Qatar av etiska skäl. Ett beslut, som chefstränaren Markku Kanerva respekterar, men som han inte skriver under. Jag ansvarar för den idrottsliga biten, säger han i ett pressmeddelande.