Hoppa till huvudinnehåll

I nöd och lust och formel 1 podden: Tills alkoholvanorna skiljer oss åt

Joppe Dikert och Oskar Pöysti som skålar i champagne.
Joppe Dikert och Oskar Pöysti som skålar i champagne. Joppe Dikert och Oskar Pöysti som skålar i champagne. Bild: Foto: Privat mousserande viner,Skål,Oskar Pöysti

Jag säger att jag funderat på att utvidga min vita månad till ett vitt år. Min man blir tyst, förvånad, till och med lite förnärmad att jag bara anmäler det i förbifarten och inte har tänkt diskutera det med honom.

Riklig alkoholkonsumtion påverkar relationen och är något man måste prata om. Men jag hade inte tänkt att samma gällde om jag väljer att inte dricka alls. Jag hade föreställt mig att diskussionerna och ifrågasättandet skulle komma från vänner och kollegor, men nu kom det från min man.

Nyårslöften kan innebära planer på stora livsförändringar, både vad gäller dryckesvanor och träning. Förändringar som inte bara påverkar dig själv utan också dina närmaste, inte minst dom du bor med.

Springa marathon äta lågkolhydratkost sluta dricka sprit.

Om jag inte längre vill se På Spåret på fredagar, väljer att sluta äta kolhydrater och bestämmer mig för att inte längre dricka alkohol, allt det här påverkar vår gemensamma vardag. Dricka vin är någonting vi gör tillsammans, lika mycket som att kolla på tv-serier på fredag kväll. Om jag slutar dricka vin så är den en sak mindre jag och min man har gemensamt. Vilket inte är en katastrof men ett faktum.

Jag är rädd för att uppfattas som tråkig, både av min man och av alla andra jag umgås med. Nykterhet är inte förenligt med min självbild. Jag ser mig själv som livsnjutare och livsnjutare tackar inte nej till ett glas vin.

Så varför vill jag göra det? Dels för att jag insåg att jag inte varit utan alkohol ett helt år sedan jag var 13. Jag är nyfiken på hur ett spritfritt liv skulle kännas i kroppen. Men jag är också påverkad av allt eller inget- kulturen. Balans och måtta med allt för all tid framöver skulle säkert vara det vettigaste (och svåraste) målet.

Men lagom är inte attraktivt. Lagom är inte uppoffring och karaktär. Lagom osar Hemmets veckotidning och hälsoråd av arbetssjukvården.

Det skrivs inga hjältehistorier om den som hittade balans i livet och lärde sig leva enligt ”måtta med allt”- devisen. Istället får vi läsa om och se före och efter bilder på människor som detoxat, varit spiknykta, inte rört en kolhydrat på flera månader, gjort hundra squats per dag i hundra dagar, avgiftar kroppen med tarmsköljning. De ser lyckliga och vackra ut och har hittat sina sanna jag. Ömsat skinn och lämnat den sunkiga och destruktiva tillvaro de levde i förut. Men är det så här enkelt? Finns det lyckade extremkurer eller finns det bara hållbara livsstilsförändringar?

Spriten ger en kick men uppoffringen att vara utan den gör det också.
Är jag bara en dömd beroendepersonlighet som alltid måste få kickar av ytterligheterna? Mellan valet att aldrig tacka nej eller alltid tacka nej.

Jag ger januari på mig ut att bestämma om jag ska köra med ett helnyktert år eller om jag ska följa makens önskan och utforska lagom-är-bäst -tillvaron.

I podcasten I nöd och lust och Formel 1 hör du Oskar Pöysti och Joppe Dikert samtala om vardagen, omvärlden och Joppes försök att förstå Oskars Formel 1-intresse.

Veckans avsnitt handlar om hur relationen påverkas om den ena blir nykter och varför vi attraheras mer av radikala livsförändringar än ett lagom-är-bäst - liv?

Nyligen publicerat - X3M