Hoppa till huvudinnehåll

Landslagstränaren Kanerva respekterar Riskis beslut att bojkotta lägret i Qatar – det här handlar debatten och kritiken om

Markku Kanerva.
Markku Kanerva. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Markku Kanerva

Riku Riski vägrade delta i ett landslagsläger i Qatar av etiska skäl. Ett beslut, som chefstränaren Markku Kanerva respekterar, men som han inte skriver under. Jag ansvarar för den idrottsliga biten, säger han i ett pressmeddelande.

Kanerva ger svar på Helsingin Sanomats artikel i ett pressmeddelande från Bollförbundet som publicerats på tisdagsförmiddagen. Enligt landslagslotsen är det viktigt att komma ihåg att man inte tvingar någon att delta i landslagets samlingar.

– Det är alltid frivilligt att spela för landslaget. Ifall en spelare inte vill delta i våra samlingar är det ett beslut som jag respekterar, helt som jag har respekterat spelares beslut att inte längre spela för landslaget, säger han.

Kanerva bekräftar också att Riski meddelat i ett tidigt skede att han inte är intresserad av att delta i ett läger som arrangeras i ett land som Qatar.

Enligt landslagstränaren innebär Riskis ställningstaget inte heller alls att forwarden skulle vara utesluten från spel i landslaget i framtiden.

– Han är absolut ett alternativ med tanke på framtiden. Han hör till de spelare som vi håller våra ögon på. Men samtidigt vill jag understryka hur viktigt det här lägret är med tanke på det kommande EM-kvalet, säger Kanerva.

– Det här är den sista gången vi möts innan matchen mot Italien. Det är under läger som det här som flera unga spelare har fått foten mellan dörren, förklarar han.

"Världsklass på faciliteterna"

Kanerva säger att han hade poängterat samma sak åt Riski, som ändå tackat nej.

– De spelare som är med oss nu har istället chansen att visa vad de går för. Gällande Riku, och naturligtvis många andra, får vi följa med hur de presterar för sina klubbar, säger han.

Enligt Kanerva var Riski den enda spelaren som tackade nej av etiska skäl. Tränaren säger också att det aldrig var någon hemlighet hur Riski såg på lägret.

Kanerva säger i pressmeddelandet att han inte vill ta ställning till hur etiskt det är att hålla läger i Qatar.

– Det är världsklass på träningsfaciliteterna och dessutom erbjöds vi möjligheten att spela två bra matcher. Jag ansvarar för den idrottsliga biten och ser på saken ur den synvinkeln, säger Kanerva.

Slavlika arbetsförhållanden, mutanklagelser…

Allt sedan Qatar tilldelades ärdskapet för fotbolls-VM 2022 har anklagelserna om omänskliga arbetsförhållanden på byggarbetsplatserna och till och med brott mot mänskliga rättigheter haglat tätt.

Skandalerna kring värdskapet har varit så många att de till och med tillägnats en egen sida på Wikipedia.

Enligt olika rapporter ska över 1200 arbetare ha dött i samband med mästerskapsbygget.

– Unga människor flygs in från alla hörn för att bygga ett sådant här arrangemang och de blir utsatta för rent slaveri, beskrev Johan Lindholm, ledamot i det globala byggfacket BWI, tidigare för SVT Sport.

Enligt The Guardian ska människorättsorganisationen Amnesty så sent som i september ännu rapporterat om brott mot mänskliga rättigheter i samband med VM-byggen i Qatar.

Till och med den tidigare Fifa-presidenten Sepp Blatter har sagt offentligt att det var ett misstag att ge landet VM-värdskapet. Enligt uppgifter från The Sunday Times och The Daily Telegraph ska Qatar ha säkrat avgörande röster i VM-värdomröstningen med hjälp av mutor.

Källor: Bollförbundets pressmeddelande, The Guardian, SVT Sport, The Telegraph

Läs mera:

HS: Riku Riski stod över landslagslägret i Qatar av etiska skäl – "De förstod min ståndpunkt men var av annan åsikt"

Finlands herrlandslag i fotboll ställs i dag mot Sverige för en träningsmatch i Qatar. Flera toppspelare tvingades stå över samlingen och Riku Riski avslöjar nu för Helsingin Sanomat att han gjort så av etiska skäl.