Hoppa till huvudinnehåll

Ligajumbon Ässät lånar ut Sakari Salminen till HIFK: ”Vi måste lätta på våra utgifter”

Sakari Salminen har varit poängbäst i Ässät.
Sakari Salminen har varit poängbäst i Ässät. Sakari Salminen har varit poängbäst i Ässät. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press Sakari Salminen,Ässät

Ässät-anfallaren Sakari Salminen flyttar till HIFK för återstoden av säsongen 2018-19. HIFK är inte ute efter fler förstärkningar medan ligajumbon Ässät vill bli av med ytterligare spelare för att lätta på utgifterna.

Landslagsmeriterade Sakari Salminen har varit poängbäst i Ässät den här säsongen med sina 10+21=31 på 35 matcher. Ässät lånar tillfälligt ut sin ytter som har kontrakt med Björneborgsklubben för nästa säsong.

– IFK tog initiativet och vi måste lätta på våra utgifter. Den här transfern spelar en betydande roll i att vi kan bygga ihop ett slagkraftigt lag till nästa säsong, säger Ässäts utvecklingschef Tommi Kerttula.

Ässät ligger sist i tabellen och har 20 poäng upp till slutspelsstrecket.

I samband med Salminenaffären kom klubbarna överens om att den 19-årige anfallaren Lauri Kulmala flyttar från HIFK till Ässät.

HIFK inte ute efter fler spelare

HIFK som tidigare under säsongen låg utanför de tio bästa i tabellen har fått spelet att löpa bättre och hittas nu på en sjunde plats i serien.

Förutom Sakari Salminen har även Jasse Ikonen (från Kärpät) och Joonas Lyytinen (från Milwaukee Admirals i AHL) anslutit sig på sistone till Helsingforslaget.

Många förväntade sig att HIFK skulle förtstårka sin trupp med en center men enligt klubbens sportchef Tobias Salmelainen var man ute efter de bästa tillgängliga spelarna oberoende av spelposition.

– Våra centrar har gjort väl ifrån sig på sistone. Henrik Koivisto har varit bra, Juha Jääskä har presterat väldigt fint och Anton Lundell var suverän i JVM, säger Salmela för Ilta-Sanomat.

Enligt sportchefen är HIFK inte ute efter ytterligare förstärkningar ifall lagets skadeläge inte försämras avsevärt.

Läs också