Hoppa till huvudinnehåll

Ninja Lang kollapsade medan hon bollades mellan Borgå sjukhus och hälsovårdscentralen

Ninja Lang.
Ninja Lang. Ninja Lang. Bild: Yle/Mikael Kokkola porträtt,Ninja Lang

En smärtsam natt blev en smärtsam dag, då vårdsystemet fallerade. På sjukhuset beklagar överläkaren det skedda.

En decembernatt kring klockan fyra vaknar Ninja Lang av intensiva och plågsamma smärtor. Sjukdomsattacken pågår cirka en halv timme och återkommer flera gånger under dagens lopp.

- Jag vet hur det känns att föda. Mina smärtor var flera gånger värre; det var så hemskt, säger hon.

När attacken ebbar ut ringer hon upp jouren vid Borgå sjukhus och blir ombedd att kontakta hälsovårdscentralen senare på dagen.

På morgonen vid sjutiden slår smärtan till igen. Först senare på eftermiddagen klarnar orsaken till plågorna: en liten njursten som flyttar på sig. Men tillbaka till den svåra morgonen.

- Då man inte vad smärtorna beror på är man väldigt utsatt. Jag trodde att jag kan dö.

Först med bil – sen med ambulans

Langs man för henne snabbt till sjukhuset med bil. Smärtorna har avtagit igen. Han måste vidare till ett viktigt möte. Hon blir ensam kvar på jouren. Klockan är omkring halv åtta.

- Till min stora förvåning blir jag inte mottagen trots mina protester. Personalen konsulterar först en läkare och hänvisar sedan till det nattliga samtalet om hälsovårdscentralen och vill att jag tar mig dit. Råd om vilka bussar som jag ska ta får jag nog.

För Yle Östnyland säger jourens överläkare Laura Moring att allt inte tydligen gick rätt till på jouren den morgonen.

Enligt Ninja Lang verkade det vara rätt lugnt på jouren då hon sökte hjälp.

- På ett vis kände jag mig ganska desperat där på jouren, då jag visste hurdan väldig smärta jag hade haft. Orden arg och rädd sammanfattar bra mina känslor på sjukhuset.

Arg och rädd

Efter fyra timmar på hälsocentralen ska Ninja Lang åter ta sig till Borgå sjukhus. Nu för att undersökas med ultraljud. Hon väljer att gå men vid Konstfabriken får hon ytterligare en kraftig njurstensattack.

Hon viker sig dubbel av smärta och går vacklande fram. Det tar en rätt lång tid innan någon förbipasserande hjälper henne.

Till sjukhuset förs hon sedan med ambulans och får nu den vård hon behöver: bland annat dropp och smärtstillande medicin.

- Jag vill poängtera att sen när jag äntligen fick vård blev jag väl omhändertagen på jouren. Jag mår bra nu.

Ninja Lang.
Ninja Lang. Bild: Yle/Mikael Kokkola porträtt,Ninja Lang

Ninja Lang vill nu väcka diskussion om hur vården fungerar och inte fungerar.

- Jag väljer att offentligt gå ut med min berättelse för att visa på hur man tydligen bara väntar sig att sjuka människor ska kunna flytta sig själva från plats till plats.

- Själv är jag massör och min etik säger mig att man ska hjälpa människor då de behöver hjälp i stället för att skicka bort dem, säger Ninja Lang.

På Borgå sjukhus är det överläkare Laura Moring som svarar för jouren.

Allt har inte gått rätt till

Moring säger att det inte går att kommentera enskilda fall väldigt ingående, men att det inte verkar ha gått rätt till då Ninja Lang bollades vidare från jouren till hälsocentralen.

- Jag är väldigt ledsen över att det blev en sådan här vårdupplevelse. Vår avsikt är verkligen inte att bolla patienter av och an. Vi har av allt att döma misslyckats med vår vårdhänvisning här på jouren.

Laura Moring betonar vikten av att alltid ringa Borgå sjukhus jourhjälp 116 117 innan man gör något annat.

Hur ofta får du höra om liknande fall, då patienten bollas mellan er jour och hälsovårdscentralen?

- Inte ofta, uppskattningsvis hör jag om liknande händelser cirka tio gånger om året.

Läs också