Hoppa till huvudinnehåll

Nytt försök att leta efter de saknade skidåkarna på onsdag – sökoperationen är mycket beroende av vädret

Helikopter på plats för att delta i sökandet efter alpinister i Nordnorge.
Bild från sökoperationen fredagen den 4.1. Helikopter på plats för att delta i sökandet efter alpinister i Nordnorge. Bild: AFP / Lehtikuva Norge

Polisen i Troms i Norge meddelar att de på onsdag kommer att försöka söka efter de fyra personer som förmodas har omkommit i en lavin på Blåbærsfjellet i Nordnorge.

Polisen kommer att använda utrustning som hänger under helikoptern för att kunna uppfatta signaler från skidåkarnas lavinsändare.

Man hoppas kunna få bättre signaler och nogrannare positioner från de två sändare som man lokaliserade i fredags. Polisen hoppas också kunna hittade de två lavinsändare som man hittills inte har fått några signaler från.

Flygförbud

För att öka säkerheten under sökoperationen har man infört flygförbud i området. Flygförbudet gäller också drönare och är i kraft till den 15 januari.

Lavinen har inträffat på ungefär 1 000 meters höjd och lutningen på fjället vid platsen är brant, mellan 30 och 35 grader. I Nordnorge råder just nu polarmörker, vilket gör att timmarna med någorlunda dagsljus är få.

Snö, kyla, vind och nederbörd utgör stora utmaningar som blir ännu större på 1 000 meters höjd.

Stor lavinfara

Dessutom är lavinfaran på fjället fortfarande stor.

Om sökoperationen blir av kommer polisen att vara beroende av helikoptrar för att kunna transportera manskap in och ut ur området.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten