Hoppa till huvudinnehåll

Trots Trumps snabba beslut om reträtt: Allt fler villkor måste uppfyllas innan USA lämnar Syrien

Amerikansk militärkonvoj vid vägspärr i dimmigt Syrien.
Amerikansk reträtt från Syrien knappast ännu aktuell. Amerikansk militärkonvoj vid vägspärr i dimmigt Syrien. Bild: AFP / Lehtikuva Portal:Syrien,Konvoj

Den amerikanska reträtten från Syrien kan ännu ta flera år, enligt president Donald Trumps säkerhetsrådgivare John Bolton. Uttalandet står långt ifrån president Trumps löfte för tre veckor sedan om en snabb reträtt. Omvärlden försöker nu analysera de olika budskapen.

Demokraterna kritiserar presidentens Donalds Trump linje i Syrien-frågan. Den påminner om linjen efter en berusad sjöman, säger den demokratiska kongressledamoten Adam Smith.

Många besked under de senaste dagarna låter som om de skulle stå långt från presidentens ursprungliga budskap före jul.

Trump: Vi har segrat, soldaterna kommer hem

- Vi ska inte vara världens polis som garanterar säkerheten för rika länder som inte betalar för det. USA ska inte ha soldater i länder som amerikanerna inte ens vet om att existerar.

Det var president Donald Trumps budskap före jul. Han deklarerade att IS var besegrat.

Trump lovade att alla amerikanska soldater kommer hem från Syrien snabbt. En månad tolkades det som.

Många protester

Förslaget kom som en blixt från en klar himmel för de flesta, både i och utanför USA.

Försvarsminister James Mattis avgick i protest. Många länder i regionen blev oroliga. I USA växte också protesterna.

Följderna av ett oöverlagt plötsligt tillbakadragande kan bli ödesdigra, sa man också inom armén.

Efter jul har det visat sig att det fortfarande finns eftertänksam personal i Vita huset. Presidenten verkar ha övertygats om att man måste överväga följderna och ta alla faktorer i beaktande.

John Bolton med militär i Irak
John Bolton under president Trumps besök i Irak. John Bolton med militär i Irak Bild: AFP / Lehtikuva John Bolton,Syrien

Diplomatisk aktivitet

I dessa dagar åker både den säkerhetsrådgivaren John Bolton och utrikesminister Mike Pompeo på rundturer i huvudsakligen Mellanöstern för att förklara den amerikanska linjen.

Budskapet skiljer sig inte längre så mycket från den ursprungliga amerikanska linjen. Det var aldrig avsett att bli ett evighetslångt krig.

Nu twittrar president Trump om ett tillbakadragande i lämplig takt.

När Trump i måndags talade med president Macron, handlade samtalet enligt Vita huset om ett kraftfullt, övervägt och koordinerat tillbakadragande.

IS ska vara slaget och inga kemiska vapen kan tolereras, enligt utskriften från Vita huset.

Ingen snabb hemkomst, villkor finns

Det blir ingen snabb hemkomst för de drygt 2 000 amerikanska soldaterna, som huvudsakligen utbildar och beväpnar sina kurdiska allierade i Syrien.

Det har presidentens rådgivare John Bolton lovat i Israel på söndagen. Det israeliska säkerhetsbehovet måste tillgodoses.

Till New York Times har Bolton sagt att USA är kvar så länge som Iran är kvar i Syrien.

"Kurderna får inte slaktas"

USA tillåter inte heller att kurderna "slaktas" efter att ha stått vid USA:s sida så länge.

Det sista kan bli en stötesten då Bolton på tisdagen träffar Turkiets president Tayyip Erdogan.

Den turkiske presidenten har redan varnat för att USA inte kan dra sig från Syrien utan en noggrann plan tillsammans med rätt allierade.

Turkiet är det enda landet som har viljan, men kanske inte styrkan att göra det.

Turkiet vill förgöra alla terroristorganisationer i området och till dem räknar Turkiet också kurderna, som har kämpat mot IS för och med USA.

Nästa projekt lockar

Det har gått tre veckor sedan president Trumps utspel om Syrien. Han kritiseras för att inte någon längre stund orka intressera sig för samma sak. Nya frågor lockar.

President Trump ska på tisdagskvällen tala till nationen om ett verkligt skötebarn. Den nationella säkerheten och behovet av en mur mot Mexiko.

Amerikanska medier spekulerar i om han ska utlysa ett nationellt nödläge för att få pengar till sitt murbygge. Efter att Trump hållit sitt tal, som sänds på alla huvudkanaler, ska han besöka gränsområdet - på torsdag.

Källor: New York Times, AFP, Reuters

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes