Hoppa till huvudinnehåll

Brexitpaniken sprider sig i Storbritannien - parlamentet tvingar fram en Plan B i snabb takt

Protester mot brexit i London.
Protester mot brexit i London på onsdagen. Protester mot brexit i London. Bild: Rex Features Ltd 2012/All Over Press Storbritannien,Brexit

Brittiska parlamentariker har bildat en allians över partigränserna för att undvika en okontrollerad brexit. På onsdagen röstade parlamentet för att tvinga premiärminister Theresa May att lägga fram en Plan B ifall hennes brexitavtal med EU röstas ned nästa vecka.

Det brittiska parlamentet började på onsdagen debattera det brexitavtal som premiärminister Theresa Mays regering har förhandlat fram med EU.

Premiärministern sköt upp debatten och omröstningen i december då det stod klart att hennes avtal med EU inte kommer att godkännas.

Nu är det meningen att parlamentet ska rösta om brexitavtalet på tisdag nästa vecka, den 15 januari.

På onsdagen fösökte May med alla medel övertyga ledamöterna om att det bara finns ett sätt att undvika ett okontrollerat utträde, en så kallad hård brexit.

– Det enda sättet att undvika [ett utträde] utan avtal är att rösta för avtalet, sade hon som inledning på parlamentsdebatten.

För närvarande finns det dock ingen majoritet i parlamentet, varken för Mays brexitavtal eller för någon annan lösning.

Brexitanhängare utanför parlamentet i London.
Brexitanhängare utanför parlamentet på onsdagen. Brexitanhängare utanför parlamentet i London. Bild: EPA-EFE/NEIL HALL Storbritannien,Brexit

Brexitdatumet närmar sig och paniken har börjat sprida sig bland dem som vill undvika ett okontrollerat EU-utträde med de problem det kan medföra.

Brittiska ledamöter både från de styrande konservativa och från oppositionspartiet Labour har sökt samarbete för att tvinga fram en Plan B i snabb takt ifall brexitavtalet röstas ned.

På onsdagen fick alliansen sin vilja igenom och en majoritet av parlamentet röstade för att May ska lägga fram en alternativ Plan B inom tre dagar ifall hennes brexitavtal med EU röstas ned.

Det är oklart om May har någon Plan B i bakfickan. Hon har hittills inte antytt någonting alls om att en sådan skulle finnas.

Theresa May.
Theresa May med sin brexitmapp på onsdagsmorgonen. Theresa May. Bild: EPA-EFE/NEIL HALL Storbritannien,Brexit,Theresa May

För närvarande är det helt oklart vad som sker ifall May förlorar brexitomröstningen nästa vecka. EU har uteslutit en omförhandling av brexitavtalet.

Möjligheter som debatterats är att försöka skjuta upp brexitdatumet, ordna nyval eller en ny folkomröstning om utträdet.

– Om avtalet röstas ned nästa vecka såsom jag hoppas och tror, kommer då premiärministern att göra det rätta, låta folket få en röst på riktigt och utlysa nyval, frågade oppositionsledaren Jeremy Corbyn på onsdagen.

- Nej, vi har ett bra avtal på bordet, svarade Theresa May och häcklade Corbyn för inkonsekventa åsikter om EU-medlemskapet.

Labourledaren Jeremy Corbyn utanför sitt hem i London.
Jeremy Corbyn går hemifrån inför onsdagens debatt. Labourledaren Jeremy Corbyn utanför sitt hem i London. Bild: EPA-EFE/NEIL HALL Storbritannien,Labour (UK),Jeremy Corbyn

Brittiska kommentatorer betecknar läget som landets största politiska kris sedan andra världskriget och onsdagens debatt som synnerligen hätsk även för brittiska förhållanden.

Klockan 23 den 29 mars

Ifall regeringen och parlamentet enas om en Plan B som inbegriper nya arrangemang med EU måste arrangemangen också godkännas av unionen, vilket är ett osäkerhetsmoment.

EU har hittills inte vela ta ställning till andra arrangemang än det brexitavtal som föreligger nu och har undvikit att lägga sig i den inrikespolitiska debatten i Storbritannien.

Om det svårt splittrade brittiska parlamentet inte kan enas om någon alternativ lösning träder Storbritannien ut ur EU klockan 23 brittisk tid den 29 mars utan någon övergångsperiod alls, det som kallas en hård brexit.

Vita klipporna vid Dover.
De vita klipporna vid Dover har blivit symbol för brexit som ett bålverk mot resten av Europa. Vita klipporna vid Dover. Bild: Wikimedia Commons / Immanuel Giel Dovers vita klippor,Dover,Doverkanalen,Engelska kanalen,Storbritannien

Då slutar alla avtal med EU om fri rörlighet att gälla och det införs gränskontroller och tullkontroll på alla varor.

Motståndare till en hård brexit tror att ett utträde utan avtal kommer att skapa kaos med varubrist och trafikstopp på vägarna i sydvästra England på grund av gränskontrollerna som införs.

Förespråkarna betecknar sådant prat som skrämselpropaganda och säger att Storbritannien kommer att vinna i längden, även om det kan uppstå problem i början.

Långtradarköer på vägen till hamnen i Dover.
Transportbranschen testade på måndagen hur trafiken kunde bli om det blir en s.k. hård brexit med noggranna gränskontroller. Åkerierna befarar att köerna till Dovers hamn kan bli upp till 50 kilometer långa. Långtradarköer på vägen till hamnen i Dover. Bild: EPA-EFE/NEIL HALL Storbritannien,Brexit,vägtrafik,långtradare,Dover,Kent

Källor: Reuters, BBC, Guardian, The Telegraph, The Times, Sky News, Yle arkiv

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes