Hoppa till huvudinnehåll

Donald Trump i sitt TV-tal till amerikanerna: Knark och våld kan stoppas med en mur mot Mexiko

Donald Trump sitter vid ett skrivbord i Ovala rummet och talar.
President Donald Trump TV-talar på bästa tittartid från Ovala rummet i Vita huset. Donald Trump sitter vid ett skrivbord i Ovala rummet och talar. Bild: EPA-EFE/CARLOS BARRIA / POOL Donald Trump,Tv-tal,Ovala rummet

En växande kris som är både humanitär och gäller säkerheten för hela USA. Det var temat för president Donald Trumps tv-sända tal på tisdag kväll. Faktakontrollanterna hittade många felaktiga påståenden i talet.

Trump TV-talade emotionellt om nöden vid sydgränsen, men utlyste inget nödläge. Det korta talet innehöll inga nyheter. Han har sagt alltsammans tidigare på både folkmöten, i intervjuer och i televisionen.

"De kommer med narkotika och tar era jobb"

Trump kräver en mur längs hela gränsen för att hålla de illegala invandrarna borta. Han hänvisar till knarkkrisen i USA, och hävdar att största delen av narkotikan kommer över gränsen.

Två personer ses titta på Donald Trumps tal i en TV.
Miguel Saavedra och hans vän Oswaldo Hernandez ser på Trumps TV-tal hemma i Miami, Florida. Två personer ses titta på Donald Trumps tal i en TV. Bild: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA Donald Trump,Tv-tal

Han varnar för att invandrarna anstränger de offentliga stöden. De sänker lönerna och tar jobben av arbetare med afroamerikansk och latinobakgrund, enligt Trump. Påståendet tillbakavisas, tvärtom är det brist på arbetskraft, enligt flera amerikanska medier som har granskat talet.

"Våldsbrottslingar" men inte ett ord om terrorister

En lång del av Trumps tal innehöll detaljerade beskrivningar av våldsbrott, utförda i USA av invandrare.

Men den här gången nämndes inte terroristrisken. Trump har rättats många gånger på grund av felaktig statistik. Det kommer inte terrorister över gränsen mot Mexiko, men en del terrormisstänkta.

"Barnen drabbas"

Trump uppehöll sig vid barnen. Han talade om 20 000 migrantbarn som varje månad kommer in i landet. De - och kvinnorna - drabbas värst i flykten till USA, sa Trump.

Det finns inte längre plats för dem vid gränsen och inget bra sätt att returnera dem till sina hemländer.

"På demokraternas begäran: en barriär av stål"

Lösningen är enligt Trump en mur, i tillägg till många andra åtgärder för att förstärka bevakningen vid gränsen mot Mexiko

På demokraternas begäran blir det en barriär av stål, sa Trump.

Men faktakontrollörerna på NBC höjer på ögonbrynen. Demokraterna har inte godkänt någon barriär, ens av stål.

Donald Trump ses i Ovala rummet på en bild tagen utifrån, genom ett fönster.
President Donald Trump i Ovala rummet. Donald Trump ses i Ovala rummet på en bild tagen utifrån, genom ett fönster. Bild: EPA-EFE/KEVIN DIETSCH / POOL Donald Trump,Ovala rummet,Tv-tal

Däremot är det sant att demokraterna röstade för en fysisk barriär vid en stärkt gräns år 2006.

Fortsatt stängd statsförvaltning - demokraterna ger sig inte

President Trump både vädjade och hotade i sitt drygt nio minuter långa TV-tal.

Donald Trump ses i en monitor i pressrummet i Vita huset.
En TV-tekniker övervakar utsändningen från Vita huset. Donald Trump ses i en monitor i pressrummet i Vita huset. Bild: EPA-EFE/SHAWN THEW Donald Trump,Tv-tal

Den stängda statsförvaltningen förblir stängd tills demokraterna ändrar sig. Trump lovade ändå att administrationen gör allt som är möjligt för att hjälpa de drabbade.

Trump erbjöd ett möte redan på onsdag förmiddag för kongressens ledande politiker. Han sa att saken kan klaras av på 45 minuter, om demokraterna ger med sig.

Nordamerikaforskaren Benita Heiskanen säger att Trumps retorik misslyckades och att forumet var illa valt.

Omedelbart efter Trumps tal höll de demokratiska ledarna Pelosi och Schumer ett direktsänt tal från kongressen. Inte heller deras tal innehöll några nyheter och inte heller några svar på föregående tal.

Se talet i sin helhet här:

Läs mera:

Presidenternas tal: Allt från krig och fred till sex och döda astronauter

Donald Trump är den senaste i en lång rad av amerikanska presidenter som har TV-talat från Ovala rummet i Vita huset.
Ämnena har varit många. Krig, fred, rasism. Terrorism och praktikantsex. Trump förde med sig ett nytt element: faktacheck efteråt.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes