Hoppa till huvudinnehåll

En farlig passion - fågelspindlar ockuperar tid och rum i Richard Donners familj

Richard Donner sitter mitt bland sina terrarier i ett vanligt rum.
Richard Donner känner att spindelhobbyn är lite som terapi. Richard Donner sitter mitt bland sina terrarier i ett vanligt rum. Bild: Amanda Vikman/Yle person,richard donner

Redan som liten började Richard Donner intressera sig för vanliga spindlar som finns i skogar och skrymslen. Intresset utvecklades till en hobby och nu är ett av rummen i familjens hus dedikerat till mer eller mindre farliga, ludna varelser.

- Spindlar gillar jag men då jag tjänstgjorde i armén i Sahara slog vi ihjäl skorpionerna med bösskolven när de hade krupit in i kläderna - så biolog hade inte varit något för mig, säger han.

Men med rummet fyllt av 25 fågelspindlar, eller tarantellor, av 20 olika arter samt egen uppfödning av mat till dem kan man fråga sig om det stämmer. Men de giftigaste spindlarna kom senare.

En svart tarantellaspindel med gula ränder på benen i ett inrett terrarium.
Acanthoscurriia geniculata gillar att sitta intill sängen när Richard Donner tar sig en tupplur. En svart tarantellaspindel med gula ränder på benen i ett inrett terrarium. Bild: Amanda Vikman/Yle spindeldjur,tarantella

- Man börjar ju med vanliga husspindlar, korsspindlar och så där. Sen kan man gärna fråga råd vid affärer, de har bra koll och säljer nog inte de giftigaste spindlarna till nybörjare, säger han.

Alla spindlar i Donners terrarier ser väldigt stillsamma ut och rör sig knappt trots att det rör sig en främling i rummet. Alla spindlar har vackert inredda hem med grenar, stenar och prydnadsväxter.

- Att de är stillsamma är ett tecken på att de mår bra och trivs. Om de går omkring rastlöst så är det ett tecken på att något är fel, säger Donner.

Intresse från Världsnaturfonden

Spindlarna blev en mer avancerad hobby 1982 då Donner började föda upp fågelspindlar på allvar. Då Donners barn var små höll han en paus men 2015 återupptog han sitt intresse och tog då emot en hanne av arten Poecilotheria som ännu inte är könsmogen. Världsnaturfonden har planer på att eventuellt återföra den i naturen.

- Jag blev utvald till detta eftersom jag hållit på med giftiga arter och är bekant med dem, säger han.

En spindel som spunnit in sig i en nätpåse.
Spindeln Avicularia avicularia förbereder sig för att ömsa skinn. En spindel som spunnit in sig i en nätpåse. Bild: Amanda Vikman/Yle spindeldjur,spindel

Spindlar vill ha levande föda och spindelrummet ljuder av gnisslande gräshoppor. I olika plastlådor kryllar skalbaggar, larver och andra insekter.

- Jag odlar svart och brun Jamaica fältgräshoppa, skalbaggar och kackerlackor. Kackerlackorna blir väldigt stora och de äldre blir nästan tama så det tar emot att mata dem till spindlarna ibland men man får inte glömma vilka som är huvudpersonerna, säger Donner.

Spindlar vill ha sin mat levande och behöver varierad kost. Insektsuppfödningen är alltså ett måste om man vill syssla med spindlar.

Tre inredda glasterrarium bakom några plastburkar med ägg som ser ut som små frön i snusdosor med blött vatten. Ska kläckas till drygt tusen gräshoppor.
I de svarta snusdosorna finns ägg för drygt 1000 gräshoppor som ska bli spindelmat. Tre inredda glasterrarium bakom några plastburkar med ägg som ser ut som små frön i snusdosor med blött vatten. Ska kläckas till drygt tusen gräshoppor. Bild: Amanda Vikman/Yle Terrarium

Hemgjorda lösningar ser till att rummet håller rätt fuktighet och att luften cirkulerar på ett trivsamt sätt för alla varelserna.

- I dom här snusdosorna finns gräshoppor som är på kläckning. Det borde ge ungefär 1200 gräshoppor. Spindlarna äter olika ofta och vissa jagar själva, andra matar vi med pincett och de tamaste äter från min hand, säger han.

Utrotningshotade arter

Spindlarna är av varierande färg, storlek och ursprung. Theraphosa blondi, "the queen" är Donners största spindel med 30 cm mellan tåspetsarna. En annan favorit är Haplopelma seemanni. Hon brukar lägga sig tillrätta i terrariet närmast sängen där Donner i bland tar sig en lur.

- Jag har ingen aning om varför hon gör det, och kanske det är bäst att man inte vet vad hon tänker på heller, säger han med ett skratt.

Brachypelma Albiceps är en av de nästan utrotade arterna som ingår i Donners samling.

- Det tråkiga är att drogkartellerna har insett att de tjänar stora pengar på att samla in de sista exemplaren och sälja dem. Det är ganska tragiskt, säger han.

En blåskimrande fågelspindel som sitter på en gren.
Poecilotheria metallica har en vacker blåskimrande färg. En blåskimrande fågelspindel som sitter på en gren. Bild: Richard Donner tarantella,richard donner

Fågelspindlar är giftiga, och de kan även skjuta håren som sitter på ben och rygg. Det bränner ungefär som av en brännässla. När spindlarna kläcks kan det komma ett hundratal spindlar på en gång. Då gäller det att ha tomma terrarier redo.

- Efter en viss tid öppnar man nätsäcken som spindelhonan gjort för sina ungar, sen använder jag ett grovt sugrör med en nylonstrumpa och suger försiktigt upp en spindelunge i taget. Man får vara försiktig och inte glömma att trä på strumpan, säger Donner.