Hoppa till huvudinnehåll

Finlandssvenska Sandra Itäinen är medproducent för en dokumentär som kan bli Oscarsnominerad

Närbild på Sandra Itäinen
Sandra Itäinen är medproducent för dokumentären Dark Money. Närbild på Sandra Itäinen Bild: Yle / Johanna Grönqvist Närbild,sandra itäinen

Det här är lite som en semifinal och en stor grej för teamet och filmen, säger Sandra Itäinen. Dokumentären skildrar valfinansieringen i USA som ett problem som berör både demokrater och republikaner.

Dark Money handlar om hur valfinansieringen i USA påverkar politiken. Dark Money kallar man de så kallade ”svarta” eller anonyma pengar som ingen egentligen vet varifrån de kommer. De kan komma från företag eller privatpersoner eller till och med från andra länder.

Problemet är att man i princip kan ”köpa” kandidater och sedan få dem att rösta som man vill då det inte finns synlighet i vem som ger dem pengar.

De kandidater som inte vill ta emot anonyma pengar kan också upptäcka att man startar kampanjer mot dem för att förstöra deras chanser att bli valda.

Journalisten John S Adams står i Montanas delstatskontor och pratar i telefonen.
Journalisten John S Adams är en av huvudpersonerna i dokumentären. Stillbild från Dark Money. Journalisten John S Adams står i Montanas delstatskontor och pratar i telefonen. Bild: Dark Money Dark money,John S Adams

Den drivande kraften är pengar

Sandra Itäinen berättar att regissören Kimberly Reed har sagt att om man vill förstå samhällsfenomen är det viktigt att förstå de drivande krafterna bakom det, det vill säga pengarna. Vem är det som finansierar.

Själv blev Itäinen förvånad över hur omfattande och allmänt det här systemet med så kallade dark money är i USA.

— En viktig del av filmen är att visa hur anonyma pengar inom politiken är ett problem både för demokrater och republikaner. Och att det inom båda grupperingarna finns de som vill ha mer reglering för att anonyma pengar inte skall ha en alltför stor inverkan på politiken.

— Det är kanske det vi lyckades bäst med och det som gjorde att filmen fått så mycket uppmärksamhet, säger Itäinen.

En demonstration mot "dark money" i Washington DC.
Människor som protesterar mot anonyma pengar inom valfinansiering i Washington DC. Stillbild från Dark Money. En demonstration mot "dark money" i Washington DC. Bild: Dark Money Dark Money

Dokumentären hade premiär på Sundancefestivalen för ett år sedan och har sedan dess haft en festivalrunda och nyligen tv-premiär på PBS (motsvarigheten till Yle i USA).

Kombinationen konst och journalistik

Sandra Itäinen hade en bakgrund inom journalistik och dans innan hon reste till USA för att utbilda sig till magister i dokumentärfilm.

Att det blev just dokumentärfilm handlar om att det för henne är ett sätt att kombinera både konst, journalistik och intresset för samhälleliga fenomen. Själva gnistan föddes ändå i Ghana.

— Jag var på ett kort utbyte i Accra i Ghana och där gjorde vi en kort dokumentärfilm i en lokal filmskola.

— Det var då jag på allvar blev intresserad av dokumentärfilm och bestämde mig för att söka till ett dokumentärmagisterprogram efter att jag blev färdig med journaliststudierna i Helsingfors.

Under slutskedet av filmstudierna i USA blev Itäinen sedan rekommenderad för regissören Kimberly Reed.

Närbild på dokumentärfilmsregissören Kimberly Reed.
Regissören Kimberly Reed. Närbild på dokumentärfilmsregissören Kimberly Reed. Bild: Dark Money Dark Money,Kimberly Reed

— Reed blev intresserad av mig för att jag hade en bakgrund inom journalistik och Dark Money är en journalistisk film. Under arbetets gång blev jag sedan medproducent.

I praktiken har Itäinen jobbat direkt under huvudproducenten och även mycket med klipparen. Hon har gjort research, letat efter material och skött kommunikationen med finansiärer, festivaler och andra samarbetspartners.

Shortlist för en Oscar

Av 166 dokumentärfilmer är det nu 15 som valts ut till en shortlist. Itäinen är självklart glad och jämför det hela med att vara i semifinal.

— En Oscarsnominering eller en Oscarsstatyett är ett av de största priserna inom filmbranschen, speciellt med tanke på den amerikanska marknaden.

Itäinen har sett ungefär hälften av de andra filmerna som är på shortlisten och säger att de är väldigt olika. En del är mer art house, andra mer karaktärsdrivna och så finns Dark Money som är en mer journalistisk film.

Kupolen på Montanas delstatsbyggnad i solnedgången.
Kupolen på delstatsbyggnaden i Montana. Hur Montana som delstat försökt få bukt på anonyma pengar inom valfinansiering är ett av dokumentärens huvudteman. Kupolen på Montanas delstatsbyggnad i solnedgången. Bild: Dark Money Dark Money

Nätverk och kontakter är viktiga

Sandra Itäinen har själv jobbat med en hel del korta dokumentärfilmer i Finland den senaste tiden och väntar på ett nytt arbetsvisum till USA.

Hon håller nämligen på med sin första egna långa dokumentärfilm som blir en utveckling av hennes slutarbete.

— Jag är mer intresserad av karaktärsdrivna filmer i mitt eget arbete och frågor som gäller identitet. Men Dark Money var den perfekta bryggan mellan mitt journalistiska arbete och den typ av dokumentärfilm som jag är på väg mot.

Den största utmaningen med att göra dokumentärfilm i USA är att få uppmärksamhet och att lyckas sticka ut ur den stora massan.

— För att komma in på festivaler räcker det inte bara med att ansöka och hoppas på det bästa.

— Det sker en massa förhandlingar i bakgrunden och då är det viktigt att ha nätverk, kontakter och att möta de rätta personera för att kunna ha en chans.

— Att jag jobbade på Dark Money i ett år och såg den arbetsprocessen har gett mig bra insikter i hur branschen i USA fungerar.

De slutgiltiga Oscarsnomineringarna tillkännages den 22 januari. Oscarsgalan går av stapeln natten till måndagen den 25 februari.