Hoppa till huvudinnehåll

Handelssamtalen mellan Kina och USA förlängs - tecken på framsteg uppmuntrar investerare

Den amerikanska förhandlingsdelegationen stannar minst en dag längre kvar i Kina eftersom handelssamtalen förlängs
Den amerikanska förhandlingsdelegationen stannar minst en dag längre kvar i Peking eftersom handelssamtalen förlängs Den amerikanska förhandlingsdelegationen stannar minst en dag längre kvar i Kina eftersom handelssamtalen förlängs Bild: EPA-EFE/WU HONG USA,Kina,handelspolitik

De återupptagna handelsförhandlingarna mellan USA och Kina förlängs i Peking med minst en dag, vilket ses som ett uppmuntrande tecken på framsteg.

Samtalen som har pågått i två dagar återupptogs på onsdag och
amerikanska förhandlingskällor säger att länderna har närmat sig vad gäller Kinas köp av amerikanska jordbruks- och energiprodukter.

Kina lär också ha gett efter något om hur det ska öppna upp sin marknad ytterligare och förbättra amerikanska företags tillgång till Kina.

Parterna är mest oense om strukturella reformer i Kina som USA kräver, för att få slut på stölder av industrihemligheter och så kallade immateriella rättigheter.

- Samtalen med Kina löper mycket bra! utbrast Trump på Twitter, utan att gå in på detaljer.

Det amerikanska utrikeshandelsministeriet bekräftar att förhandlingarna fortsätter på onsdag och att man därefter ger ut ett officiellt uttalande.

Även kineser försiktigt optimistiska

Kina har inte officiellt kommenterat förhandlingarna, men en kinesisk tjänsteman beskriver samtalen som ”konstruktiva” och asiatiska aktiemarknader reagerar försiktigt optimistiskt.

Även aktierna på börsen i New York har förstärkts och det samma gäller börser i Europa, där man på många håll upplevde en uppgång för tredje dagen i rad.

- Samtalen har överlag varit konstruktiva. Vår känsla är att man har gjort framsteg, säger en anonym västerländsk analytiker som har följt med förhandlingarna.

Börserna har ändå rasat sett på ett längre tidsperspektiv, trots den försiktiga uppgången under de senaste dagarna.

USA:s och Kinas presidenter träffas.
Donald Trump och Xi Jinping beslöt i december att ta en 90 dagar lång paus i handelskriget för att ge förhandlingar en chans USA:s och Kinas presidenter träffas. Bild: EPA-EFE/XINHUA Donald Trump,Xi Jinping,Kina,Peking

Det kan dessvärre bli betydligt värre om parterna inte når något tillfredsställande avtal före den 2 mars.

Trump hotar då att höja tulltarifferna för kinesiska produkter från 10 till 25 procent för varor som är värda omkring 200 miljarder dollar.

Om Trump förverkligar sitt hot så hotar Kina att införa motsvarande strafftullar för amerikanska produkter.

Kina har i varje fall vidtagit en del åtgärder på sistone för att främja stämningen under förhandlingarna.

På måndagen till exempel, gjorde kineserna sitt tredje större inköp av amerikanska sojabönor den här månaden, efter att handeln ,med sojabönor stod stilla stora delar av fjolåret.