Hoppa till huvudinnehåll

Hon doktorerar om utsläppshandel: Personlig kompensation är bara ett sätt av många att ta ansvar för sin klimatpåverkan

Emilie Yliheljo doktorerar kring utsläppshandel. Nu verkar hon vid Arbets- och näringsministeriet som sakkunnig.
Emilie Yliheljo doktorerar kring utsläppshandel. Nu verkar hon vid Arbets- och näringsministeriet som sakkunnig. Emilie Yliheljo doktorerar kring utsläppshandel. Nu verkar hon vid Arbets- och näringsministeriet som sakkunnig. Bild: Yle / Anna Savonius klimat,Utsläpp,Emilie Yliheljo

Kommentarstormen blåste upp för några dagar sedan efter Svenska Yles artikel kring personlig kompensation för utsläpp. Skog för 100 euro för att radera ett personligt ekologiskt fotspår på ett år, rubricerade vi.

"Avlatsbrev" (att köpa syndernas förlåtelse) eller "skumt att köpa skog via en stiftelse, grundad av omstridda Pentti Linkola", tyckte några kommentatorer.

För en sakkunnig i utsläppshandel känns förslaget inte så konstigt, eftersom kompensation för utsläpp på personlig nivå kommer att bli allt vanligare.

- Man talar allt mer om personlig kompensering hela tiden, det är bra att diskussionen förs, säger hon. Det är ett tecken på att det finns mera information om våra levnadsvanor och vad de genererar för utsläpp.

- Men det finns också en oro för klimatförändringen efter den heta sommaren och den stora internationella klimatrapporten, säger Emilie Yliheljo, doktorand vid Helsingfors universitet just kring utsläppshandel.

Hur mycket handlar personlig kompensering om ett missnöje om det som görs på nationell nivå för att minska mängden växthusgaser?

- Personlig kompensering kan ses som ett tillägg till det som görs på ett nationellt plan.

Det handlar också om pengar när vi talar om personlig kompensation, vilken betydelse har det?

- Det betyder att folk är beredda att betala för kompensationen. De måste få veta vad de betalar för - att sättet baserar sig på pålitliga projekt. Det ska vara klart vad det är man erbjuder och miljöeffekterna ska gå att verifiera.

Ifall du som expert ser på lösningen att köpa skog via en stiftelse och samtidigt radera sitt ekologiska fotavtryck - hur låter det?

- Överlag vad gäller kompensering - första steget är ju att minska på de egna utsläppen och inte kompensera för allt. Vad kan man göra i vardagen? Allt kan man inte kompensera.

- Följande fråga blir: Vilket initiativ vill man välja för kompensering, vilket ändamål är meningsfullt? I Finland eller Europa eller utanför Europa? Går pengarna dit man vill att de ska gå och vilken är miljöinverkan?

Nya sätt att göra business kring utsläppskompensering uppstår


Finns det plats för business här?

- Jodå, visst finns det det. Hela tiden uppstår nya förslag kring utsläppstemat och personlig kompensation, som har funnits länge och många har gjort business på redan tidigare.

- Men service-erbjudarna bör vara tydliga med att pengarna går dit de ska. Miljöeffekterna måste vara tydliga och basera sig på pålitliga beräkningsmetoder.

Hur bråttom är det så där globalt sett med att kunna erbjuda olika former av personlig kompensation?

- Vi har ju globala Parisavtalet och här vidtar staterna åtgärder, sedan har vi EU:s klimatmål och finska statens nationella klimatmål.

- Personlig kompensation sker utanför dessa eller som ett tillägg. Den egna kompensationen ska vara något extra och inte bort från något annat.

Möjlighet till missbruk ställer krav på transparens

I kommentarerna sades att det är spekulativt ifall man ska köpa skog, urskog eller vårdad skog. Finns det utrymme för spekulation kring utsläppshandeln, lurdendrejeri, med andra ord?

- Alltid när en service erbjuds finns det plats för missbruk.

Men Yliheljo säger att kompenseringen i bästa fall bidrar till att minska utsläpp eller binda koldioxid. Möjligheten till missbruk finns men det finns också bra projekt som har en inverkan. Det är bra att privatpersoner erbjuds sådana möjligheter.

Det är inte lätt för gemene man att bilda sig en uppfattning om vilka som är vederhäftiga projekt och vad som är lurdendrejeri?

- Nej, så är det. Därför är det viktigt att man tar reda på vilket projekt man väljer att kompensera sina utsläpp genom.

- Transparens är viktigt, man bör ha insyn i vad man betalar för.

Läs också