Hoppa till huvudinnehåll

Hustrun till en av Norges rikaste män kidnappad - har varit försvunnen sedan oktober

Hustrun till en av Norges rikaste män misstänks vara kidnappad. Anne-Elisabeth Falkevik Hagen försvann redan i oktober. De senaste tio veckorna har polisen i tysthet försökt hitta henne, enligt NRK.

- Det sista livstecknet från henne är från den 31 oktober, sade Tommy Brøske vid den norska polisens presskonferens.

En kvinna med lockigt hår ler sittande på en soffa.
Den kidnappade Anne-Elisabeth Falkevik Hagen En kvinna med lockigt hår ler sittande på en soffa. Bild: AFP / Lehtikuva Norge,kidnappning

Enligt polisen försvann hon från sitt hem i Fjellhamar nära Oslo. Polisens huvudhypotes har hela tiden varit att hon fördes bort mot sin vilja, säger Brøske. Polisen har ändå inga misstänkta.

Enligt Brøske har det framförts allvarliga hot och ett krav på en lösensumma som ska betalas i kryptovaluta. Enligt VG handlar det om nio miljoner euro.

- Vi har rått familjen att inte gå med på kravet, säger Brøske.

Tommy Brøske, en norsk polis, framför en drös mikrofoner.
Polisen Tommy Brøske på presskonferensen. Tommy Brøske, en norsk polis, framför en drös mikrofoner. Bild: AFP / Lehtikuva Norge,Polis,kidnappning

Att fallet hållits hemligt beror på att det framförts hot mot den kidnappades liv ifall polis och media blandas in. Orsaken till att polisen nu går ut och berättar om den misstänkta kidnappningen är taktisk – man hoppas att det ska komma in information från allmänheten.

Enligt polisen har det inte kommit in några tecken på att Anne-Elisabeth Falkevik Hagen inte skulle vara vid liv. Den enda kontakten med gärningsmannen eller -männen har enligt polisen förts via krypterade meddelanden.

Vill komma i kontakt med gärningsmännen

Familjen Hagens advokat Svein Holden sade på en presskonferens på onsdagen att familjen, efter råd från polisen, har valt att inte betala lösen.

- Vi hoppas därför att dagens offentliggörande av saken bidrar till att vi kommer i kontakt med dem som har fört bort Anne-Elisabeth och att vi får en bekräftelse på att allt står bra till med henne. Så kan vi därefter starta en process för att få henne tryggt hem till sin familj.

Anne-Elisabeth Falkevik Hagen är gift med Tom Hagen som är på plats 172 på listan över Norges rikaste personer, enligt finanstidningen Kapital. Han har enligt norska medier en förmögenhet på 1,7 miljarder norska kronor, ungefär 174 miljoner euro. Bland annat äger han 70 procent av elbolaget Elkraft som han själv har grundat.

Två journalister utanför ett hus filmas av tv-kameror.
Fallet har väckt enorm uppmärksamhet i Norge. Två journalister utanför ett hus filmas av tv-kameror. Bild: AFP / Lehtikuva Norge,kidnappning

Källor: NRK, VG, SVT

Artikeln uppdaterades klockan 16.20 med en kommentar av familjens advokat. Artikeln uppdaterades med ett videoklipp 18.01.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes