Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Donald Trump försvarade mur mot Mexiko i TV-tal, Finlands regering överraskar med ett nytt förslag om vården

Donald Trump ses i en monitor i pressrummet i Vita huset.
Donald Trump ses i en monitor i pressrummet i Vita huset. Bild: EPA-EFE/SHAWN THEW Donald Trump,Tv-tal

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Utrikes

President Donald Trump har hållit ett uppmärksammat TV-tal på bästa tittartid för att försvara sitt projekt med en mur mot Mexiko. Han varnade för både knark och våldsbrott från invandrarna.

I Sverige har landets spelmonopolet luckrades upp vid årsskiftet och efter det har spelbolagen fått licens i Sverige för webbsidor som av allt att döma riktar sig till finländare och norrmän. Vid spelinspektionen i Sverige är man inte helt nöjd med läget.

Förhandlingarna för att undvika ett handelskrig mellan USA och Kina
förlängs i Peking med minst en dag. Det ses som ett uppmuntrande tecken på framsteg. Samtalen som har pågått i två dagar återupptogs på i dag.

Polisen i Troms i Norge meddelar att de i dag kommer att försöka söka efter de fyra personer som förmodas har omkommit i en lavin på Blåbærsfjället i Nordnorge.

Inrikes

Regeringen överraskar med ett nytt lagförslag om vården, som väntas blir föremål för diskussioner i riksdagen i dag. Regeringen vill ge privata vårdbolag bättre möjligheter att sköta icke-brådskande operationer inom de nuvarande sjukvårdsdistrikten.

Vi har gått igenom statistik som visar hur våra liv ser ut under ett dygn - i medeltal. Hur många gånger rycker exempelvis brandkåren ut per dygn i Finland? Hur många gifter sig? Och åt vi mer eller mindre kött per dygn år 2017 än vi gjorde år 2010?

Väder

Mest mulet med tidvis snöfall eller underskylt duggregn. Temperaturen är 0 till -8 grader. I norr klarnar det upp på dagen och det är kallare. Svag eller måttlig nordlig vind.

  • Mässling skapar rubriker — men Finland har klarat utmaningarna perfekt

    THL gläds åt ökande vaccinationstäckning.

    Mässling har varit en mycket omtalad sjukdom de senaste månaderna. Flera fall av mässlingssmitta har noterats i Finland, och enligt Världshälsoorganisationen WHO går den globala kampen mot farsoten knackigt - under 2018 ökade sjukdomsfallen i hela världen med cirka 50 procent.

  • Lindvall och Kuuttinen sprintmästare i FSSM

    Österbottniska åkare dominerade under första tävlingsdagen.

    Jennie Lindvall från IF Åsarna och Patrik Kuuttinen från IF Minken får titulera sig förbundsmästare. De tog hand om guldmedaljerna då FSSM körde i gång med sprint i klassisk stil på fredagen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes