Hoppa till huvudinnehåll

Nytt journummer gäller nu i hela Västnyland

Journumret är 116117.
Jourhjälpens telefonnumer är 116 117. Samtalet är gratis. Journumret är 116117. Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,journummer

Också i Västnyland kan man sedan årsskiftet ringa Jourhjälpen på numret 116 117 för att få råd och vårdanvisningar vid plötsliga hälsoproblem.

- Vi vet alla att köerna till jourpunkterna är väldigt långa. Ingen tycker om att sitta och vänta i onödan, säger avdelningsskötare Britt-Marie Forstén vid Raseborgs sjukhus.

Hon uppmanar därför alla att ringa numret innan man besöker en jourpunkt.

Britt-Marie Forstén
Britt-Marie Forstén ser jourhjälpen som en tilläggsservice för invånarna. Britt-Marie Forstén Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,britt-marie forstén

Forstén betonar att man genom Jourhjälpen får professionell hjälp. I vissa fall kan det visa sig att ett besök på jourpunkten inte är nödvändigt.

Trespråkig service

Jourhjälpen fungerar på tre språk: finska, svenska och engelska.
Samtalet styrs inte till någon särskild ort men den som ringer kan välja sjukvårdsdistrikt och språk i början av samtalet.

Numret har inrättats för att förbättra servicen men också minska antalet jourbesök. Ett annat mål är att styra samtal som inte hör till nödnumret till rätt instans.

Inom ett år är det tänkt att numret ska vara i användning hela Finland, med undantag för Åland.

Spara numret i telefonen

Jourhjälpen har introducerats i Västnyland vid årsskiftet så Britt-Marie Forstén har ingen lång erfarenhet av projektet.

Hon förhåller sig i alla fall mycket positivt till initiativet och hoppas att västnylänningarna snabbt ska snappa upp numret. Som tips rekommenderar hon att spara numret i telefonens kontaktlista.

- Jag har förstått att folk varit nöjda med servicen eftersom personalen har kunskap om allt från socialvård, psykiatrisk vård, barnvård och så vidare, säger Forstén.

Jouren vid Raseborgs sjukhus
Raseborgs sjukhus jourpoliklinik är den enda jourande enheten i Raseborg. Jouren vid Raseborgs sjukhus Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Raseborgs jour

Jourhjälpen fungerar dygnet runt alla dagar i året och samtalet är gratis. Meningen är ändå att man i första hand kontaktar sin egen vårdcentral då den är öppen.

Ingen tidsbokning

Hälsovårdspersonalen vid Jourhjälpen bedömer vårdbehovet per telefon och vägleder till rätt vårdplats eller ger råd beträffande egenvård.

Via Jourhjälpen kan man däremot inte boka tid till en vårdcentral.

Numret ska inte heller användas för icke brådskande ärenden som förnyande av recept eller frågor som kan skötas under ordinarie arbetstid.

I livshotande situationer ska man fortsättningsvis ringa nödnumret 112.

Situationer som kräver att man omedelbart ringer nödnumret är till exempel kraftiga bröstsmärtor, plötsliga andningssvårigheter, medvetslöshet och förlamningssymptom.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland