Hoppa till huvudinnehåll

Onsdagens sökinsats i Tamokdalen gav resultat – alla fyra lavinsändare har hittats

En militärhelikopter flyger över Blåbärfjellet.
Helikoptrar kommer att flyga över Blåbærsfjellet i Tamokdalen i Norge i dag. En militärhelikopter flyger över Blåbärfjellet. Bild: AFP / Lehtikuva Norge

Natten till onsdag lyckades polisen i Troms hitta signaler från de två lavinsändare som man hittills inte har kunnat lokalisera. Polisen har haft hjälp av norska försvarets helikopter i nattens sökoperation.

Polisen har nu definierat området som ska genomsökas ytterligare efter de saknade skidåkarna.

Sedan förra onsdagen saknas tre män från Österbotten och en svensk kvinna efter en lavin på Blåbærfjellet i Nordnorge.

Två lavinsändare lokaliserades redan fredagen den 4 januari och de två andra lokaliserades alltså natten till onsdag.

Inte samma sändare

Avståndet mellan de sändare som hittades i natt och de sändare som hittats tidigare är så pass stort att polisen kan slå fast att det rör sig om olika sändare.

Polisen ger inte mer information om var sändarna har lokaliserats.

De sändare som hittades förra veckan skickar inte längre ut signaler. Platsen där de sändarna ligger är markerad, men polisen skulle gärna få en noggrannare position.

Inga ytterligare sökoperationer

På onsdag morgon hyste polisen förhoppningar om att med hjälp av helikopter ytterligare kunna avgränsa sökområdet ytterligare.

Man hade planer på att genomsöka lavinområdet med helikopter med Recco-utrustning för att ta emot signaler från reflektorer.

Så här fungerar räddningssystemet:

Lavinräddningssystemet består av två delar. Det ena används vid kamraträddning, det andra, Recco-systemet, används av professionell räddningspersonal.

De som åker offpist eller går på tur använder ett system med både sändare och mottagare. Det här systemet fungerar för att kamrater ska kunna hitta och hjälpa varandra om de blir överraskade av en lavin.

Recco-systemet består av en detektor och en reflektor. Detektorn används av räddningspersonal för att lokalisera reflektorn som skidåkaren bär på sig. Reflektorn är en liten antenn som är insydd i kläderna och annan utrustning.

Detektorn sänder ut en radarsignal. När signalen träffar en reflektor studsar den tillbaka till detektorn och räddningspersonalen hör en ton.

Reflektorn kräver varken batterier eller underhåll, den är alltid ”påslagen”. Räddningspersonal söker efter både sändare och Recco-reflektorer.

Recco-systemet används globalt av fler än 800 skidorter. Drygt 200 varumärken integrerar recco-reflektorer i jackor, byxor, hjälmar, pjäxor, ryggskydd och ryggsäckar.

Källa: Recco

Men några ytterligare sökoperationer med helikopter kunde inte genomföras på onsdagen på grund av dåligt väder.

Polisen har nu förbjudit all obehörig vistelse på Blåbærfjellet för att förhindra att fler laviner utlöses, som skulle kunna utgöra fara för räddningsmanskapet.

Polisen räknar med att kunna sätta ner räddningsmanskap på fjället under kommande veckoslut.

Artikeln uppdaterad 17.00 med uppgifter om att inga ytterligare helikoptrar kunde sändas upp på onsdagen och med att polisen har förbjudit obehörig vistelse på fjället.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Österbotten