Hoppa till huvudinnehåll

Svenska elevernas lokaler ska ha dörrar som går att stänga i Sjundeås nya skolcentrum

Bildcollage av skolmatsal, teckningslektion samt gymmnastiksal.
Matsalen, tecknings- och handarbetsklassrummet och gymnastiksalen hör till de utrymmen som blir gemensamma för alla elever. Men största delen av klassrummen kommer att vara ämnade antingen för svensk- eller finskspråkiga elever. Bildcollage av skolmatsal, teckningslektion samt gymmnastiksal. matsal,teckningar,gymnastik

Planerna för Sjundeås nya stora skol- och servicecentrum blir allt mer konkreta.

Skol- och servicecentrumet blir Sjundeå kommuns viktigaste offentliga byggnad.

Bildningsnämnden tar på onsdag (9.1) del av en plan som definierar ramarna för storbygget.

Eget för svenska barn

Den stora bygget ska ha tydligt separata lokaler för de svenska skolbarnen. Det står i planen att de här lokalerna separeras från det övriga med dörrar.

De svenskspråkiga barnen ska ändå dela en del av rummen med de finskspråkiga eleverna. Det här gäller bland annat lokalerna för konst- och färdighetsämnen, matsalen och foajén, gymnastikutrymmena, biblioteket och allaktivitetsutrymmena.

En del av idén med ett gemensamt skolkomplex är just att inte behöva bygga dubbla klassrum för teckning eller handarbete, eller dubbla gymnastiksalar.

En snöig gård framför Sjundeå svenska skola.
Nuvarande Sjundeå Svenska skola. En snöig gård framför Sjundeå svenska skola. Bild: Yle/Marica Hildén västnyland

Det var länge oklart och både den svenska och den finska skolan skulle placeras i samma byggnad. I ett skede diskuterades också möjligheten att placeras de yngre barnen i ett annat hus.

Nu har kommunstyrelsen slagit fast att det är ett bygge som gäller, inte två.

Ljust och flexibelt

Kommunen vill att alla lokalerna i skolcentrumet blir så anpassningsbara som möjligt. De ska vara ljusa och behagliga och också tillgängliga för alla.

Skolkomplexets centrum bildas av centralköket, matsalen och biblioteket som placeras i Aleksis Kiven koulus tillbygge. Det är här som huvudingången också placeras. Från den här delen av huset ska det vara lätt att ta sig till de övriga delarna.

Foajén ska kunna användas för olika ändamål. Här ska också finnas en scen.

aleksis kiven koulu. en skolbyggnad
Aleksis Kiven koulu. aleksis kiven koulu. en skolbyggnad Bild: Yle/Linus Westerlund Västnyland,Sjundeå,vinter,hus,aleksis kiven koulu

Många verksamheter ska få plats i det nya komplexet

Skolcentrumet skall ge plats åt kommunens finska skola Aleksis Kiven koulu (förskolan plus årskurserna 1-9), kommunens svenska Sjundeå svenska skola (förskolan plus årskurserna 1-6), biblioteket, ungdomsverksamheten och den rehabiliterande sysselsättningen.

Bygget ska också ha ett centralkök och matsal samt en hall med en fullstor plan för handboll och basketboll. Skolans lokaler och allt annat i byggnaden ska kunna användas så mångsidigt som möjligt och en så stor del av dagarna och veckorna som möjligt.

Bildningsnämnden diskuterar på onsdag (9.1) planen som beskriver vad skolorna och de övriga verksamheterna kräver av byggnaden. Nämndens föreslås sedan skicka planen vidare till kommunstyrelsen.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland