Hoppa till huvudinnehåll

Svenskspråkig närvårdarutbildning startar i Åbo i höst

Övningsdockor i sjukhussängar.
Övningsdockor i sjukhussängar. Bild: Lotta Sundström / Yle yrkesinriktade läroanstalter,sjukskötare

Från och med i höst kan både ungdomar och vuxna studera till närvårdare på svenska i Åbo. Utbildningen kan också avläggas med läroavtal.

Efterfrågan på svenskspråkiga närvårdare är stor. Den efterfrågan ska man nu svara på med en ny närvårdarlinje i Åbo.

Utbildningen är ett samarbete mellan Axxell och Åbo yrkesinstitut. De som avlägger närvårdarexamen kan rikta in sig på åtta olika kompetensområden. I Åbo har man valt att rikta in sig på kompetensområdet för vård och rehabilitering av äldre.

- Det är arbetsmarknaden som har signalerat att det behövs svenskspråkig personal inom äldrevården i den här regionen, och då försöker vi möte det behovet, säger Axxells rektor Lena Johansson.

En skål för samarbetet mellan Axxell och Åbo yrkesinstitut.
Kurator Marko Winter, utbildningschef Kalle Ojanen, rektor Lena Johansson och utbildningsledare Johanna Lind höjer en skål för samarbetet mellan Axxell och åbo yrkesinstitut. En skål för samarbetet mellan Axxell och Åbo yrkesinstitut. Bild: Lotta Sundström / Yle person,johanna lind

Att starta en svenskspråkig närvårdarutbildning i Åbo är något som diskuterats länge. Att det nu blir av hänger enligt Johansson på möjligheten att samarbeta med Åbo yrkesinstitut.

- Utan ett sådant här samarbete skulle vi aldrig klara det ekonomiskt, för det är en ganska stor satsning att starta en utbildning på en ny ort.

- Med det här samarbetet har vi kunnat minimera kostnaderna och vågar försöka, säger Johansson.

Kalle Ojanen och Lena Johansson skriver under samarbetesavtal.
Kalle Ojanen och Lena Johansson undertecknar samarbetsavtal. Kalle Ojanen och Lena Johansson skriver under samarbetesavtal. Bild: Lotta Sundström / Yle yrkesinriktade läroanstalter,axxell i åbo

Kalle Ojanen, utbildningschef vid Åbo yrkesinstitut, är entusiastisk. Sedan tidigare har institutet utbildat merkonomer och datanomer på svenska. En svensk närvårdarutbildning är ett välkommet tillskott.

- Vi är alltid ivriga med att starta något nytt, och det finns ett jättestort behov. Så jag ser väldigt mycket fram emot att utbildningen kör i gång i höst, säger Ojanen.

Det är Axxell som har anordnat tillstånd för utbildningen och de studerande som antas kommer att vara inskrivna vid Axxell. Intresserade ska söka via gemensam ansökan eller direkt via Axxells webbplats.

Åbo yrkesinstitut.
Närvårdarna kommer att studera vid Åbo yrksinstituts social- och hälsovårdsenhet i stadsdelen Petrelius. Åbo yrkesinstitut. Bild: Lotta Sundström / Yle yrkesinriktade läroanstalter,åbo yrkesinstitut

Målet är att kunna starta utbildningen med minst 14 studerande. Avtalet mellan yrkesutbildarna gäller tillsvidare. Undervisningen sker i Åbo yrkesinstituts social- och hälsovårdsenhets lokaler i Petrelius.

Läs också